Pátek, 26. dubna 2024

Fotovoltaika - Německo na plný plyn

Fotovoltaika - Německo na plný plyn

Německá Spolková rada (Bundesrat - horní komora německého parlamentu) 4. 6. 2010 pozastavil novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů (EEG), kterou 6. 5. 2010 schválil Spolkový sněm (Bundestag - dolní komora). Podle návrhu vládní koalice měly být od 1. července 2010 sníženy výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren o 16 % pro instalace na budovách, zcela zrušena podpora instalací na zemědělské půdě a pro ostatní instalace na zemi měla být výkupní cena snížena až o 15 %.

Spolková rada vyslyšela požadavky východoněmeckých spolkových zemí, jejichž zástupci již dříve oznámili, že budou hájit zájmy fotovoltaického průmyslu, zejména s ohledem na zaměstnanost. Výsledek byl proto fotovoltaickým průmyslem s vysokou pravděpodobností očekáván. Ve východoněmeckých spolkových zemích je umístěna většina výrobních kapacit německého fotovoltaického průmyslu.

Zachování podpory na současné úrovni může v Německu vést k prudkému nárůstu instalací fotovoltaických elektráren. Nejnižší odhady se pohybují kolem 5000 MWp, nejvyšší se blíží 9000 MWp. V přepočtu na počet obyvatel se jedná o instalovaný výkon 60 až 110 Wp na osobu. Je otázka, jaký to bude mít dopad na fotovoltaický trh v České republice. Pro srovnání v České republice se odhady pohybují mezi 600 a 2000 MWp (60 až 190 Wp/osobu). Vysoké odhady většinou vycházejí z předpokladu, že po snížení výkupních cen dojde v Německu k poklesu instalací a fotovoltaické komponenty, zejména střídače, se uvolní pro ostatní trhy. Rozhodnutí Spolkové rady situaci změnilo, vysoké odhady bude zřejmě nutno redukovat.

Nedostatek komponent na českém trhu může přetrvat až do roku 2011, zároveň může v důsledku převahy poptávky dojít k růstu cen. Přestože výrobní náklady všech výrobců klesají, ceny na trhu jsou určovány více poměrem nabídky a poptávky než úrovní výrobních nákladů. Již v současnosti přitom ceny některých dodavatelů v Evropě rostou v důsledku oslabování eura.

K dalšímu snížení výkupních cen dojde v Německu od 1. 1. 2011. Pokles bude pravděpodobně 10 % (9 % plus 1 %), protože instalovaný výkon překročí horní limit koridoru 1700 MWp. Pozdržená novela přitom obsahuje pokles o 11 % při instalovaném výkonu 3500 MWp. Pokles se však mohl zvýšit o další 2,5 % na každých 1000 MWp, o které instalovaný výkon překročí plánovanou hodnotu 3500 MWp. Tato úprava by dovolila pružněji reagovat na vývoj instalovaného výkonu a výrobních nákladů. Je proto možné, že se vládní koalice pokusí prosadit alespoň tuto změnu.

Bronislav Bechník
Czech RE Agency, o. p. s. je nezisková organizace, která propaguje úspory, obnovitelné zdroje energie a trvalou udržitelnost

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů