Pátek, 29. března 2024

Lacino už nebude

Martin Kocourek, ministr průmyslu

Lacino už nebude

Raketový nárůst počtu solárních elektráren povede podle Martina Kocourka k tomu, že některé domácnosti budou na ekologickou výrobu proudu doplácet přes šest tisíc korun ročně. I pro Česko tak prý platí stanovisko, které ministr průmyslu odposlouchal v Bruselu - čas levných energií "is over".

HN: Šest tisíc korun za rok vypadá jako vysoká částka? Jak jste k takovému odhadu dospěli?

Trend ukazuje, že výše příspěvku na obnovitelné zdroje se bude dále prudce zvyšovat, zejména kvůli fotovoltaice. Letos tento příspěvek činí 166 korun za jednu megawatthodinu elektrické energie. Už letos byla tato výše podhodnocena a spotřebitelé budou muset rozdíl doplatit v příštím roce. Budou-li realizovány všechny plány na výstavbu nových fotovoltaických elektráren, může se příspěvek zvýšit dohromady až na 700 korun za megawatthodinu.

HN: Jak to podle vás ovlivní konečnou cenu elektřiny?

Pro průměrnou rodinu, která elektřinou netopí a spotřebuje za rok čtyři megawatthodiny elektrické energie, bude výše příspěvku činit 2800 korun. Používá-li domácnost elektrickou energii i k ohřevu vody, pak počítáme s průměrnou spotřebou devět megawatthodin. Příplatek za ekologickou výrobu elektrické energie pak v takovém případě stoupne až na 6300 korun. U velkoodběratelů budou příplatky na ekologickou výrobu energie tvořit až třicet procent konečné ceny.

HN: Setkal jste se jako ministr průmyslu s nějakým odporem průmyslníků, jako je tomu například v Německu?

Kupodivu bych řekl, že v současné době jsou, jak ve vztahu k aktualizaci státní energetické koncepce, ale zejména ve vztahu k návrhu zákona o podporovaných zdrojích, nejaktivnější zástupci "obnovitelné lobby".

HN: Jak se bude cena podle vás vyvíjet v dalších letech?

I podle prohlášení zástupců Evropské komise "čas levných energií je pryč - is over". Dá se očekávat postupný růst, konkrétní cena bude oscilovat kolem mírně rostoucí křivky. Nezáleží ale jen na ekologických příplatcích, cenu ovlivní celá řada dalších jevů, jako jsou ceny paliv nebo povolenek CO2.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů