Pátek, 29. března 2024

Viník solárního průšvihu? Slunce

Viník solárního průšvihu? Slunce

Tunel století, největší průšvih energetiky - to jsou přídomky solárního boomu "po česku", který firmy i domácnosti přinutí vydat zbytečně za elektřinu nejspíš až stovky miliard korun navíc. Zatímco vítězná trojkoalice dál hustí do voličů hesla o rozpočtové odpovědnosti, nikoho z politiků nezajímá, kdo za sluneční megaprůšvih může. Jako by neexistoval nikdo ve sněmovně, ve vládě, na ministerstvu průmyslu, v Energetickém regulačním úřadu - prostě nikde nikdo, kdo systém totálně přehnaných výkupních cen prosadil nebo ho aspoň včas nezměnil.

V obřích rozměrech se tak opakuje neuvěřitelné, nicméně stále platné zjištění "vyšetřovací" komise pražského magistrátu po povodních v roce 2002. Odhalila tehdy pro třech měsících investigace, že za zatopení pražského metra mohla - velká voda. Podle stejné logiky mohou dnes politici říci, že účet za fotovoltaický skandál má prostě na svědomí naše nejbližší hvězda. Kdo chce měřit, zda se naše politické prostředí nějak kultivuje, pak zaznamená od roku 2002 jediný "posun" - solární průšvih je mnohonásobně větší, a žádné vyšetřování se už ani naoko nevede...

Dárek pro ČEZ

Důsledky selhání politiků a státních úředníků jsou přitom fatální. V prvním plánu jde samozřejmě o to, že za ně tvrdě zaplatí podniky i spotřebitelé, v důsledku celá ekonomika. Přitom si namastí kapsy skupinka lidí, pro niž je fotovoltaika byznysem snů.

Dopady jsou ale ještě hlubší. Solární průšvih je například skvělým darem pro polostátní gigant ČEZ. Kdo si napříště troufne tenhle elektrárenský "stát ve státě" kritizovat za to, že drží ceny příliš vysoko? Napříště už může ČEZ vždy poukázat na to, že ceny přece zvedá hlavně solární energie. A ČEZ s tímhle dárkem také začíná náležitě pracovat. Šéf podniku Martin Roman už sdělil, že účet za solární přehmat bude až bilionový. Ministr průmyslu (a donedávna šéf dozorčí rady ČEZ) Martin Kocourek poskytl propočty, jak výrazně zdraží slunce účty za elektřinu už příští rok. I když se zdá, že oba pánové straší až příliš, a premiér Petr Nečas dokonce slibuje jakousi nápravu (aniž by byl jakkoliv konkrétní) - přesto je jisté, že zbytečný příplatek kvůli nezvládnuté fotovoltaice bude diskusi o cenách elektřiny silně zkreslovat.

Prokletý Brusel

Ránu ovšem dostal i celý byznys s obnovitelnými zdroji energie. Petrolejářská lobby, těžaři dostali do ruky sice falešný, ale zbytečnými mnohamiliardovými výdaji přece jen "posvěcený" argument proti všemu, co je zelené. Šéf regulačního úřadu Josef Fiřt už také přikvapil s varováním, aby nedostala příliš podpory biomasa - s poukazem na varovný solární příklad. To vše v zemi, kde se ekologická politika po neúspěchu Strany zelených beztak krčí v koutě, a ministrem životního prostředí se stal kovaný byznysmen z průmyslového Ostravska.

Nedosti na tom - vliv zpackaného systému na podporu fotovoltaiky jde ještě dál. Když skutečného viníka nikdo nehledá, a nebeské Slunce je k tomu všemu netečné - vynořuje se viník zástupný: Brusel. Ministři průmyslu a životního prostředí zatím v náznacích, šéfové některých firem už jasně říkají: To máme z toho, že nám využívání obnovitelných zdrojů nařídila unie. Vláda by nás měla z takových závazků vůči Bruselu vyvázat. Samozřejmě, že bruselští byrokraté nemají v našem solárním bahně prsty. Navíc se k využití obnovitelných zdrojů Česko hlásí dobrovolně - a ještě navíc není cílový stav zatím závazný. Jenže v zemi, kde za lidská selhání mohou přírodní živly, tohle nikoho nepálí.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů