Čtvrtek, 28. března 2024

Firmy z oboru fotovoltaiky krachují

Firmy z oboru fotovoltaiky krachují

Nepříznivé změny legislativy a pozastavení připojování fotovoltaických systémů si vybírají první daň. Řada firem, jejichž hlavní činností je výstavba solárních elektráren, krachuje. Roste počet případů, kdy nepoctivé společnosti uzavřou se zákazníky smlouvy, projekty však již nejsou schopny dokončit. Zákazníci mnohdy přicházejí o veškeré vložené investice.

Krachují především firmy, které se na fotovoltaickém trhu pohybují kratší dobu, a nemají dostatečné zkušenosti ani zázemí. Zkušené společnosti pak plní roli hasičů požárů v dokončování zahájených projektů.

Ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka potvrdil nárůst počtu případů, kdy nepoctivé firmy uzavřou s klienty smlouvy o projektech, které pak nejsou schopny dokončit. "Podvedení zákazníci bohužel často přicházejí o vložené investice. Nedávno naši společnost oslovila zákaznice, která si u konkurenční společnosti objednala instalaci solárního systému na střechu domu. Této společnosti zaplatila zálohu ve výši 300 tisíc korun. Elektrárny se však nedočkala a firmu ani zálohu už bohužel nikdy neviděla. Obrátila se proto na nás s prosbou o dokončení projektu. Se stejným problémem nás oslovil také majitel velkého solárního projektu. Firmě, která se měla postarat o kompletní realizaci jeho elektrárny, nezbyly finanční prostředky na úhradu dodávky měničů napětí," popsal Mléčka.

Podle jeho slov na podvodné praktiky krachujících firem doplácejí nejen klienti, ale také firmy, odběratelé solárních komponentů. "Časté začínají být i případy, kdy dodavatel solárních komponentů vybere zálohy, ale zboží nikdy nedodá. Na internetu se dokonce už objevují varovné zprávy a diskuse o nepoctivých firmách z oboru fotovoltaiky. Všem budoucím producentům solární energie doporučuji, aby si před realizací výstavby elektrárny prověřili historii a reference dodavatele komponentů či firmy, která má zajistit kompletní realizaci jejich projektu," zdůraznil ředitel společnosti HiTechSolar.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů