Úterý, 19. března 2024

Novinky na webu CZREA - březen 2011

Opět zejména o fotovoltaice...

Novinky na webu CZREA - březen 2011

Seminář: Podpora sektoru Cleantech na České zemědělské univerzitě v Praze

Seminář proběhl v aule České zemědělské univerzity (ČZU) ve čtvrtek 17. 3. 2011, od 13:00 do 15:00. Pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) jej pořádala Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest ve spolupráci s Fakultou životního prostředí ČZU.

Seminář poskytl studentům informace z oblasti tzv. čistých technologií (CleanTech) s cílem navázat spolupráci vysokých škol a komerčních i neziskových subjektů. Studenti získali příležitost zvolit témata bakalářských a diplomových prací odpovídající požadavkům praxe, případně svá témata konzultovat s odborníky.

Fotovoltaika - maximální přípustný výkon v elektrizační soustavě

ČEPS v Roční přípravě provozu uvádí, že v roce 2011 je mezní výkon ve 192 hodinách, tj. 2,2 % celkového času, nižší než 1650 MW. Ve skutečnosti je riziko překročení mezního výkonu pouze v 50 hodinách vyšší než 1 %. Počet hodin, kdy je riziko vyšší než 10 %, je o řád nižší.

Instalovaný výkon FVE k 1. 2. 2011

Instalovaný výkon FVE k 1. 2. 2011 podle ERÚ
zdroj: www.zofin.cz

Fotovoltaika: solární pokrytí I - definice

Předpokládá se, že velmi malé systémy budou používány přednostně pro vlastní spotřebu jejich provozovatele. Pro diskusi o velikosti systému, který lze ještě považovat za systém pro vlastní spotřebu je vhodné vědět, jaký podíl elektřiny vyrobené fotovoltaickým systémem může být spotřebován v místě výroby.

Fotovoltaika - malé systémy a stabilita elektrizační soustavy

Z hlediska stability elektrizační soustavy je poměrně malý rozdíl mezi jednou velkou 30 MWp fotovoltaickou elektrárnou (FVE), nebo 10 000 malých 3 kWp fotovoltaických systémů na střechách. Stabilita elektrizační soustavy však v České republice v současnosti ohrožena není a při současné skladbě zdrojů a úrovni spotřeby nebude ani při instalovaném výkonu neregulujících OZE kolem 3000 MW.

Fotovoltaika: parita I - elektřina pro domácnosti

Parita je stav, kdy se ceny srovnávaných produktů vyrovnají. V případě fotovoltaiky můžeme paritu vyhodnocovat na několika úrovních jen ve srovnání s elektřinou z konvenčních zdrojů. Kromě toho lze srovnávat cenu elektřiny z fotovoltaiky s jinými zdroji energie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů