Středa, 24. dubna 2024

První žaloby od solárních investorů mohou přijít začátkem roku

První žaloby od solárních investorů mohou přijít začátkem roku

První žaloby na stát od mezinárodních investorů do tuzemských solárních elektráren, kterým se nelíbí letošní zpřísnění podmínek jejich podnikání, by mohly přijít v prvním čtvrtletí příštího roku. Během tohoto období skončí takzvaná perioda smírčích jednání mezi oběma stranami. Zatím žádná žaloba podána nebyla, sdělil ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Asociace International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC), která sdružuje několik zahraničních investorů, a zástupci ministerstva financí v minulých týdnech vedli společná jednání. Na žádném řešení sporu se nedohodli, jednat ale hodlají nadále.

Podle Jakoba se ministerstvo chce s investory dohodnout a předejít případným žalobám. Připouští však, že po skončení smírčích jednání mohou někteří investoři žaloby podat. "Věříme ale, že v případných soudních sporech obstojíme. Naše právní pozice je silná," řekl Jakob.

Samotní investoři nechtějí své záměry ohledně případných žalob příliš komentovat. "Vše závisí na postoji ČR v jednáních," řekl mediální zástupce IPVIC Michal Donath. "Jednání investorů s ministerstvem financí jsou nadále v běhu. Výsledky ani žádné závěry dosud nejsou známy," dodala zástupkyně České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová.

Ministerstvo financí registruje zhruba 110 investorů, kteří podali oznámení o zahájení sporu. Kdyby pak podali žaloby a uspěli, mohlo by to český rozpočet stát miliardy korun. Termín pro podání žalob není časově omezen, mohou tak přijít na začátku příštího roku nebo i později.

Před zhruba dvěma roky začal v ČR kvůli výhodným investičním podmínkám prudce růst počet solárních elektráren, stát proto solárnímu sektoru ztížil podmínky pro podnikání. Na solární zdroje uvedené do provozu loni a předloni uvalil 26procentní daň, jinak hrozilo výrazné zdražení elektřiny. Řada podnikatelů chce získat finanční kompenzaci právní cestou, Česku tak hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže.

Kromě odškodnění za zpětné zdanění solárního proudu požadují někteří investoři kompenzaci také za to, že kvůli vyhlášenému stop-stavu nebyla jejich elektrárna připojena do sítě, anebo za to, že stát od letošního roku zrušil podporu pro takzvané ostrovní systémy, v nichž výrobci nedodávají proud do sítě, ale spotřebovávají ho sami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů