Pátek, 19. dubna 2024

ERÚ chce auditem prověřit výkupní ceny solárních elektráren

ERÚ chce auditem prověřit výkupní ceny solárních elektráren

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce prověřit výkupní ceny fotovoltaických elektráren z minulých let. Vyhlásil proto zakázku na provedení auditu, který by měl zjistit, zda výkupní ceny solárních zdrojů v letech 2005 až 2011 byly stanoveny a aplikovány bez pochybení. Úřad to zveřejnil na svých internetových stránkách. Výhodné podmínky v minulých letech způsobily příliš prudký rozvoj fotovoltaických zdrojů, což se následně promítlo do zdražení elektřiny.

Podle ERÚ se solární zdroje budou promítat do cen elektřiny ještě řadu let. Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR se jen loni zvýšil více než čtyřnásobně na zhruba 1950 megawattů. Vláda se snaží zdražení omezit dotacemi, které letos i v příštím roce dosáhnou 11,7 miliardy korun. Domácnostem elektřina v příštím roce přesto zdraží v průměru o 3,4 procenta, malým podnikům o 4,3 procenta a velkoodběratelům o šest až 6,6 procenta. Podle ERÚ bude dotace nutná ještě několik let, aby se roční růst cen energie udržel do deseti procent.

Cílem auditu je podle ERÚ mimo jiné jednoznačně identifikovat, potvrdit či vyvrátit, zda ERÚ mohl ovlivnit konečnou výši výkupních cen. Audit má také potvrdit či vyvrátit skutečnost, že výkupní cena byla předem určena legislativními podmínkami a nemohla být ERÚ ovlivněna. Vysoké výkupní ceny pro elektřinu z fotovoltaických elektráren měly tomuto sektoru v minulých letech umožnit konkurenceschopnost.

Audit zadává ERÚ pod vedením nové předsedkyně Aleny Vitáskové. Prověřované období se týká roků, kdy v čele ERÚ působil Josef Fiřt, kterému letos v létě skončilo funkční období. Fiřt dříve několikrát opakoval, že ERÚ před vysokými výkupními cenami varoval politiky, kteří jejich výši schválili v parlamentu. Termín pro zpracování a odevzdání auditu je do konce února příštího roku.

Úřad chce také auditem prověřit smlouvy uzavřené mezi ERÚ a třetími subjekty k 31. prosinci 2011. Má mimo jiné zjistit, zda byly smlouvy uzavřeny v souladu s vnitřními pravidly ERÚ. Regulátor se na konci minulého roku potýkal s kritikou, že někteří jeho úředníci povolovali připojení solárních elektráren během období výhodných výkupních cen bez splnění veškerých podmínek.

Úřad chce také provést procesní a personální audit, který například doporučí optimalizaci procesů a posoudí současné fungování ERÚ v souvislosti s novým energetickým zákonem, který výrazně posiluje kompetence regulátora.

Pod novou šéfkou ERÚ se již konalo také několik personálních změn. Po více než deseti letech úřad v prosinci překvapivě opustil místopředseda Blahoslav Němeček. Vitásková následně jmenovala tři nové místopředsedy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů