Čtvrtek, 25. dubna 2024

SOLAR PRAHA 2012 - další ročník výstavy o úsporách energií a obnovitelných zdrojích přinese mnoho zajímavého

Již osmá specializovaná výstava Solar Praha proběhne v termínu 8. - 11. 2. 2012 nově v prostorách PVA EXPO PRAHA Letňany. Tradiční bude souběh s veletrhem Střechy Praha. Novinkou je souběh termínu i s veletrhemForWood zaměřeným na dřevostavby. Těšit se můžete na bohatý doprovodný program.

SOLAR PRAHA 2012 - další ročník výstavy o úsporách energií a obnovitelných zdrojích přinese mnoho zajímavého

Specializovaná výstava Solar Praha se během sedmi let své existence stala místem každoročního setkávání špičkových odborníků z oblasti obnovitelných zdrojů energie, výrobců a dodavatelů komponent, zařízení a služeb z tohoto oboru s širokou veřejností.
Záštitu nad veletrhy Solar Praha a Střechy Praha převzalo MPO, MŽP, ČKAIT, ČVUT Praha fakulta stavební a Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS). Dalšími partnery jsou Asociace výrobců minerální izolace, Cech KPT ČR, redakce časopisu Střechy-Fasády-Izolace, portál TZB-info, Izolace.cz a další.
Novinkou je rozšíření a zpřehlednění nomenklatury výstavy SOLAR PRAHA. Nyní je z ní lépe patrné, že se jedná o výstavu specializovanou na všechny alternativní zdroje energie, tedy nejen na fotovoltaiku a solární termiku, ale nomenklatura zahrnuje i větrné elektrárny, využití biomasy, kogeneraci, tepelná čerpadla a akumulaci vyrobené energie. Samostatným bodem jsou pak Úspory energie (tzn. Nízkoenergetické a pasivní domy, úsporné spotřebiče, žárovky atd).
V rámci doprovodného programu je pro návštěvníky připraveno několik přednáškových bloků s užitečnými informacemi. Zazní aktuální informace z úst zástupců Ministerstva průmyslu a obchoduo legislativních změnách v oblasti alternativních zdrojů energie (novela zákona č. 406 /2000 Sb., o hospodaření energií, náhrada současné vyhlášky č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov, novou vyhláškou...). O minerální izolaci jako materiálu pro zvyšující se požadavky na energetickou náročnost budov promluví Ing. arch. Marcela Jonášová z Asociace výrobců minerální izolace. Zazní mnoho dalších příspěvků na téma úspor energií.
Dalším podnětnou částí programu bude i seminář Solární teplo ze střechy, který sevěnuje využití solárních tepelných kolektorů v ČR, současným trendům jak v oblasti výzkumu a vývoje, tak legislativy, norem pro zkoušení a certifikaci, možnostem instalací solárních soustav v rodinných a bytových domech, integraci solárních kolektorů do konstrukce střech, efektivnímu využití pláště budov pro různé účely (produkce tepla, osvětlení, aj.), využití optických rastrů a ekonomice využití sluneční energie v současné době. Garantem tohoto bloku jeDoc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D. z Ústavu techniky prostředí ČVUT v Praze.
Zástupce České fotovoltaické asociace pan Tomáš Baroch připravil atraktivní příspěvek na téma porovnání výhodnosti využití alternativních zdrojů energie (fotovoltaika, solární termika, kogenerace a tepelná čerpadla).
Pozornost každého, kdo se chystá k jakýmkoliv stavebním úpravám domu ať již z hlediska zavádění energeticky úsporných řešení či z jiného důvodu, jistě přitáhne možnost konzultovat svůj projekt v rámci Stavebníhoporadenského centra. Garantem a provozovatelem tohoto projektu je Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Stánek poradenského centra bude k dispozici po celou dobu veletrhu a navštívit jej může opravdu každý. Dotazy bude zodpovídat a konzultovat každý den 5 až 6 nezávislých odborníků z nejrůznějších oborů stavebnictví, od stavebních technologií a provádění staveb, způsobů financování, přes vady staveb a udržování střešních krytin až po energetiku budov a snižování jejich energetické náročnosti a právní předpisy. Proto neváhejte, připravte si dotazy a navštivte bezplatné poradenské stavební centrum na veletrhu Střechy Praha a Solar Praha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů