Pátek, 29. března 2024

Fotovoltaická asociace letos čeká růst počtu střešních elektráren

Fotovoltaická asociace letos čeká růst počtu střešních elektráren

Sektor fotovoltaiky by se letos mohl částečně zotavit z loňského útlumu, který jej zasáhl po zavedení přísnějších podmínek pro provoz solárních elektráren. Distribuční společnosti nově začaly připojovat malé střešní solární elektrárny do 30 kilowattů a letos by proto nově mohlo vzniknout několik stovek takových zdrojů. ČTK to řekl dosavadní předseda představenstva České průmyslové fotovoltaické asociace (CZEPHO) Aleš Spáčil.

Podle Spáčila by letos do sítě mohlo být připojeno zhruba 50 megawattů nových solárních elektráren. Také provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS připouští, že letos je dostatečná kapacita na připojení až 65 MW solárních a větrných zdrojů, aniž by tím byla ohrožena bezpečnost sítě. Podle Spáčila však volnou kapacitu nesmí pohltit velké větrné zdroje, připojení má být umožněno hlavně malým střešním elektrárnám.

Po téměř dvouletém stop stavu pro připojování nových elektráren začaly distribuční společnosti nyní opět posuzovat nové žádosti o připojení. Ukázalo se, že zprovoznění nových zdrojů v omezené míře by bezpečný provoz přenosové soustavy nemělo ohrozit. "Máme potvrzeno, že již připojují nebo začínají připojovat všichni distributoři. Jsem rád, že se věc posunula do racionální roviny a střešní fotovoltaika v České republice bude v omezeném množství fungovat," řekl Spáčil, který z funkce šéfa CZEPHO odchází, ale zůstane v představenstvu.

V roce 2010 nastal v Česku prudký růst v instalovaném výkonu solárních elektráren kvůli výhodným státním dotacím. Za předloňský rok instalovaný výkon narostl více než čtyřnásobně na téměř 2000 MW. Kvůli tomu však hrozilo výrazné zdražení elektřiny a vláda musela zavést několik opatření, která kompenzovala růst cen a také zabránila dalšímu nekontrolovatelnému rozvoji fotovoltaiky.

Loni vzrostl instalovaný výkon solárních elektráren podle údajů CZEPHO jen o zhruba 20 MW. Nové legislativní podmínky podle Spáčila výrazně zkomplikovaly podnikání v oboru. "Důsledkem je také například skutečnost, že banky již nejsou ochotny fotovoltaiku financovat v takové míře jako dřív," uvedl.

Pokračování dalšího mírného růstu instalovaného výkonu solárních elektráren předpokládá také Energetický regulační úřad. Garantovaná podpora slunečních elektráren se ale bude podle ERÚ do cen elektřiny negativně promítat ještě řadu let. Vláda se snaží zdražení omezit dotacemi, které letos i v loňském roce činily 11,7 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů