Sobota, 20. dubna 2024

Akademici: Limity těžby zachovejme

Akademici: Limity těžby zachovejme

Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR doporučuje minimálně v příštích 20 letech zachovat současné územní ekologické limity těžby hnědého uhlí. Nepovažuje naopak za systémově správné a logické trvat na úplném odpisu zásob uhlí za limity. Měly by být převedeny do nebilančních zásob pro jiné využití než jen jako paliva. Vyplývá to ze včerejšího stanoviska komise. Vláda schválila usnesení bránící v další těžbě uhlí za limity v roce 1991.

Členové komise reagovali na současný tlak na prolomení limitů v souvislosti s úvahami o řešení hospodářské krize, energetické bezpečnosti domácího hospodářství a rostoucí nezaměstnanosti.

Akademici odhadují, že v dalších desetiletích lze očekávat útlum uhelné energetiky, uhlí by mělo získat ve stále větší míře charakter cenné chemické suroviny pro inteligentnější využití než masivní pálení s nízkou účinností.

Podle akademiků je nutná modernizace zdrojů a soustav zásobování teplem pro obytnou a občanskou sféru, která je na rozdíl od elektroenergetiky výrazně zaostalá.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů