Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kopřivnice bude sanovat skládku

Kopřivnice bude sanovat skládku

V lednu se naplno rozběhly přípravné práce na likvidaci skládky kalů. Stará ekologická zátěž, která vznikla v období největšího rozmachu kopřivnické automobilky na místě dnešního kynologického cvičiště, by se tak měla během následujících dvou let dočkat tzv. enkapsulace. Náročný projekt bude podpořen více než šedesátimilionovou dotací z Operačního programu Životní prostředí.

V šedesátých až osmdesátých letech minulého století prošla Kopřivnice obrovským rozvojem průmyslové výroby, jehož důsledkem byla mimo jiné řada nekoncepčně vytvořených skládek. Jejich rozsah, složení i možné hrozby zjišťovala kopřivnická radnice v rámci projektu Lokalizace a charakteristika starých ekologických zátěží, který byl ukončen loni na podzim. "S pomocí pamětníků jsme vytipovali deset starých skládek, které byly podrobně zanalyzovány odborníky na sanační geologii. Město tak získalo komplexní popis existujících i potenciálních rizik. Jak se naštěstí ukázalo, jedinou vážně kontaminovanou lokalitou je právě skládka kalů," uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Průzkumnými pracemi bylo prokázáno znečištění skládky ropnými látkami, polyaromáty a v menší míře také některými těžkými kovy. "Ačkoliv za současného stavu nebylo prokázáno akutní ohrožení zdraví občanů, chceme předejít možnému riziku znečištění podzemních vod a provést sanační zásah. Na základě doporučení odborníků jsme se rozhodli pro tzv. enkapsulaci, neboli zapouzdření - velmi zjednodušeně se dá říci, že skládka bude uzavřena do nepropustné těsnící stěny, která zabrání případnému šíření kontaminace. Po ukončení těchto prací bude provedena rekultivace skládky s ozeleněním. Srážkové vody budou z povrchu skládky odváděny do nové dešťové kanalizace, která je rovněž součástí projektu," vysvětlil Hynek Rulíšek. Zbývají lokality budou po dobu dvou let monitorovány a vlastníci dotčených pozemků obdrží informace o jejich doporučeném využití.

Projekt zapouzdření skládky kalů bude náročný nejen technicky, ale také finančně - odhadované náklady přesahují 70 milionů korun. Devadesát procent způsobilých výdajů však pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí. "Dotace nám již byla přiznána, ale než ji budeme moci čerpat, musíme splnit několik podmínek jako například získání stavebního povolení, výběr zhotovitele projektu a uzavření smlouvy o dílo," doplnil vedoucí odboru životního prostředí s tím, že na spoluúčast města bude nutno vyhradit zhruba 7 milionů korun.

ZDROJ: Město Kopřivnice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů