Pátek, 10. května 2024

Česká republika by mohla šéfovat Galileu, konkurenci GPS

Česká republika by mohla šéfovat Galileu, konkurenci GPS

Praha - Česká republika má o další krůček blíže k pomyslnému ovládnutí zeměkoule. Česká vláda v pondělí jednala o tom, že sídlo úřadu, který bude kontrolovat nový družicový navigační systém Galileo, tedy obdobu známějšího systému GPS, by mohlo být v Praze, píše ve svém úterním vydání Deník.

"Po zvážení všech okolností dala vláda najevo, že bude i nadále podporovat kandidaturu ČR na umístění úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem," uvedl po jednání vlády premiér Jan Fischer.

Projekt Galileo je evropskou obdobou amerického, původně vojenského, projektu GPS (Global Positioning Systém). Ten již dávno našel široké uplatnění v civilní sféře, například v navigaci do auta

Evropský Galileo má být ale daleko modernější a zároveň přesnější. Zatímco GPS má přesnost řádově v desítkách metrů, u Galilea se už hovoří o metrech.

I když měl být původně celý projekt spuštěn už v roce 2010, dochází k neustálým průtahům. Teď se hovoří o roce 2014. Přitom se stále vybírá místo, kde měl mít Galileo své hlavní sídlo, a jedním ze žhavých kandidátů je i Česká republika, která o něj usiluje už od roku 2006.

Podle včerejšího vyjádření se jedná i o prioritu Fischerovy vlády.

Hlavní sídlo Galilea by mohlo být v budově bývalé České konsolidační agentury v Praze a politické špičky si od něho slibují, že kromě jiného přinese nové příležitosti pro malé a střední podnikatele.

Zdroj: www.eurozpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů