Čtvrtek, 28. března 2024

Veřejná správa a internet

Veřejná správa a internet

Zastavme se dnes u mapových služeb Portálu veřejné správy, provozovaných agenturou CENIA (Česká informační agentura životního prostředí). Najdete je na adrese geoportal.cenia.cz. Těmto stránkám se někdy rovněž říká >>státní mapový portál<<. Na úvodní stránce najdete přehledovou mapu ČR. Tlačítky v horním pruhu mapy lze zvětšovat či zmenšovat měřítko, zjišťovat informace o objektech v mapě (tlačítkem >>i<<), případně měřit vzdálenosti nebo hledat v mapě úřady. Vaši pozornost nasměruji hlavně na tlačítko >>přizpůsobit obrazovce<< (vlevo vedle ikonky s obrázkem razítka). Proč? Na svých počítačích totiž máte různé rozlišení a stisknutím tohoto tlačítka získáte maximálně využitou pracovní plochu svého monitoru.

Levé menu nabízí i další operace. Třeba zadat do vyhledávání text, který se vyskytuje v názvu na mapě hledaného objektu. Zadám-li, řekněme, Manětín, najdu 14 lokalit a 4 adresy. V lokalitách jsou uvedeny části obce Manětín, katastrální území Manětín, správní území obce Manětín, geomorfologický okrsek Manětínská kotlina či geomorfologický podcelek Manětínská vrchovina. V adresách se zobrazily ulice s názvem Manětínská v Kralovicích, Plasech a Plzni. Kliknutím na každý z těchto odkazů se přesunete na příslušný objekt na mapě.

Další funkcí je Vyhledání úřadu. V mapě si vyberete místo či oblast a stisknutím ikony razítka v levém menu (rozbalí se po kliknutí na volbu Vyhledání úřadu) se zobrazí všechny úřady, sídlící ve zvoleném území, a to i takové, o nichž jste možná zatím vůbec nikdy neslyšeli. Další položky v menu Tematické úlohy umožní zobrazit mapové služby na určité téma. Zvolím-li, dejme tomu, ze zobrazených možností >>Koupací vody<< a následně rok, zobrazí se mně na mapě vodní plochy, které měly v daném roce statut místa vhodného pro koupání.

V další položce v menu s názvem Vrstvy si vybírám, jaké mapové podklady chci zobrazit. Zůstanu-li u zmíněných >>Koupacích vod<<, mohu si určit, co má být >>podkladem<< na mapě. Zda katastrální mapa, ortofotomapa nebo jiný podklad. V dalším levém menu Legenda se dozvíte, co který symbol na mapě znamená (například červené kolečko značí, že voda je nevhodná ke koupání).

Tento portál by mohl být dobrým pomocníkem hlavně těm obcím, které nemají vlastní geografický informační systém.

VÁCLAV KOUDELE
vedoucí odboru informatiky
Krajský úřad Plzeňského kraje

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů