Pátek, 29. března 2024

Mapová aplikace Kontaminovaná místa slouží veřejnosti už rok

Mapová aplikace Kontaminovaná místa slouží veřejnosti už rok

CENIA, česká informační agentura životního prostředí v rámci 1. etapy projektu Národní inventarizace kontaminovaných míst (NIKM) už rok nabízí odborné i laické veřejnosti internetovou mapovou aplikaci Kontaminovaná místa (www.kontaminace.cenia.cz), která využívá unikátní historickou ortofotomapu území České republiky vytvořenou z digitalizovaných leteckých snímků pořízených v 50. letech.
Data historické ortofotomapy jsou určena výhradně pro nekomerční využití jak pro občany, tak pro veřejnou správu a vzdělávací instituce. Podmínkou užití dat je dodržení licenčních podmínek, včetně citování a uvedení copyrightu.
Historická ortofotomapa ze snímků z let 1951-1955 je využívána různými formami - od prohlížení na monitoru a přepínání mezi historickou, aktuální a družicovou mapou, přes výtisky aktuálních obrazovek, k těm sofistikovanějším jako je publikování srovnání aktuálního a historického stavu lokality až k zobrazení na informačním panelu u vstupu do Ornitologického parku nebo použití snímků v dokumentárním vzdělávacím videopořadu.
Ke dni 20.4. 2011 bylo zaevidováno 22 nevýhradních licenčních smluv o užití historické ortofotomapy. Mezi licenčními uživateli pro nekomerční využití jsou státní správa (9x), vysoké školy a studenti (7x), vědecké instituce (3x), státní instituce (1x) a státní firmy (1x). CENIA také eviduje webové adresy, na kterých jsou historické ortofotomapy zveřejňovány. Využití ohlásilo 20 provozovatelů webových stránek, kteří nahlásili celkem 178 zveřejnění.
Příkladem aktivního uživatele je Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích, která k 20.4. 2011 již evidovala 150 zveřejnění. Porovnání historických a současných leteckých snímků šumavských vesnic bylo použito v elektronické publikaci Kohoutí kříž, věnované šumavské německé literatuře.
Dalších 14 zveřejnění je na specializovaných webových stránkách, které se zabývají zaniklými obcemi v ČR. Na ostatní spolky (např. Útoky spojeneckých stíhacích letadel na železniční dopravu a další pozemní cíle v českých zemích za druhé světové války), nadšence (letecký pohled na Smiřice a Holohlavy z roku 1953), ale i výzkumná témata (problematika historického vývoje lužní krajiny na jižní Moravě) připadá zbylých 14 zveřejnění.
Součástí mapové aplikace Kontaminovaná místa je i návod, jak oznámit podezření na kontaminované místo. Na e-mailové adrese kontaminace.cenia.cz již bylo přijato 21 oznámení, z toho se týká 17 bývalých skládek, 3 aktuálních nelegálních skládek a ohlášena byla i jedna ekologická havárie. V tomto posledně uvedeném případě byl oznamovatel se svým ohlášením nasměrován na Českou inspekci životního prostředí.
Obsah mapové aplikace Kontaminovaná místa je od ledna 2011 také součástí nového Národního geoportálu INSPIRE provozovaného rovněž agenturou CENIA na adrese http://geoportal.gov.cz.
Zobrazování historické ortofotomapy se okamžitě stalo jeho nejatraktivnější částí a tvoří v současnosti 93% jeho provozu. Tato návštěvnost představuje 45 GB zobrazených dat denně. Je přirozené, že v aplikaci Kontaminovaná místa uživatelé ubývají (viz graf), zatímco v komfortnějším prostředí geoportálu uživatelé přibývají.
Mapovou aplikaci Kontaminovaná místa vytvořilo v roce 2010 oddělení mapových služeb CENIA, dodavatelem podkladové historické ortofotomapy byla firma GEODIS BRNO, spol. s r.o. a podkladové letecké snímky poskytl Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad v Dobrušce.
Aplikace Kontaminovaná místa s historickou ortofotomapou bude postupně dovybavena možnostmi zápisu poznámek nebo vzkazů uživatelů pro potřeby projektu Národní inverntarizace kontaminovaných míst.
Kontakt:
CENIA, česká informační agentura životního prostředí
Eva Branišová, tisková mluvčí
100 05 Praha 10, Litevská 8
eva.branisova@cenia.cz, +420 267 225 340 , +420 602 512 686

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů