Úterý, 19. března 2024

Nový evropký informační systém o hladinách hluku

Obyvatelé Evropy budou mít k dispozici přesné a aktuální informace o hladinách hluku ve svém okolí, a to prostřednictvím nové mapové vrstvy aplikace Eye on Earth, kterou v těchto dnech spouští Evropská agentura pro životní prostředí, pro níž je CENIA partnerem za Českou republiku.

Nový evropký informační systém o hladinách hluku

Systém nazvaný NoiseWatch byl vytvořen, aby přispěl k informovanosti občanů a podpořil tvorbu strategií i opatření, která mají s vysokými hladinami hluku bojovat. Vystavení nadměrnému hluku ovlivňuje kvalitu života, narušuje spánek a je prokazatelně zdraví škodlivé. V současné době téměř 100 milionů Evropanů je vystaveno vysokým hladinám hluku pouze ze silniční dopravy.

Eye on Earth je otevřený informační systém, který kombinuje oficiální data z monitoringu s informacemi, které poskytují přímo občané. Informace z něho tudíž můžete nejen získávat, ale můžete je do něj i vkládat a zpřístupnit je tak dalším uživatelům. Pro přímou účast na budování hlukové databáze EEA nabízí zdarma dostupnou aplikaci NoiseMeter, která funguje v chytrých telefonech využívajících operační systémy Android, Apple iOS a Windows Phone 7.5. Tato aplikace umožňuje kdekoliv změřit hladinu hluku a data přímo přenést do systému Noise Watch, který ji zobrazí v mapě. Musí být však postupováno podle závazných metodik měření resp. příslušných mezinárodních technických norem (v tomto případě např. ISO 1996-2). Teprve za splnění požadovaných podmínek jsou získané údaje validní a vypovídají o stavu hlučnosti v daném místě.

Informační systém Eye on Earth již dříve poskytoval informace o kvalitě koupacích vod (WaterWatch) a o kvalitě ovzduší (AirWatch). Systém pro sledování hluku NoiseWatch je v současné době založen na datech ze 164 evropských měst.

Systém Eye on Earth naleznete na adrese: http://www.eyeonearth.eu/

Jednotlivé mapové vrstvy jsou k dispozici zde: http://watch.eyeonearth.org/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů