Čtvrtek, 28. března 2024

CENIA na konferenci GIS LZE v Mikulově

CENIA se ve dnech 24.-25.11.2011 zúčastnila v Mikulově konference Praktické využití GIS v lesnictví a zemědělství pořádané AF MENDELU, LDF MENDELU, GEODIS Brno, spol. s r.o., a Nadací Partnerství.

CENIA na konferenci GIS LZE v Mikulově

V panelu Lesnictví vystoupila Renáta Horáková s příspěvkem "Projekt Archiv geoportál", který informoval posluchače o projektu spolufinancovaném EU, jehož náplní je vytvoření komplexního informačního systému, který bude zajišťovat správu, archivaci a publikaci rastrových prostorových dat včetně zajištění jejich sdílení či možného poskytování licence pro využívání těchto dat. Informační systém bude pracovat jak s družicovými snímky, tak i s leteckými měřickými snímky aktuálními či historickými. Tato rastrová data bude možné ukládat do rozsáhlého datového archivu a následně je publikovat prostřednictvím internetové sítě široké veřejnosti. Realizací tohoto projektu bude v České republice zajištěno kromě jiného i komunikační rozhraní k datům z evropského projektu GMES.

V rámci panelu Zemědělství vystoupila Simona Losmanova s prezentací "Využití dat z pozorování Země pro sledování změn v krajině". Cílem příspěvku bylo představit možnosti využití dat a služeb evropského programu Globálního monitoringu životního prostředí a bezpečnosti GMES (Global Monitoring for Environment and Security) pro sledování změn v krajině. S ohledem na zvýšení legislativního povědomí členů zemědělské a lesnické komunity o programu GMES byly v úvodu příspěvku citovány základní předpisy a současně objasněny souvislosti dotýkající se vzniku Národního sekretariátu GEOSS/GMES v České republice. Příspěvek popisoval jednotlivé komponenty programu GMES a podrobněji se věnoval službě dotýkající se sledování krajiny včetně utváření obsahu této služby v rámci pracovních plánů připravovaných během iniciační fáze programu GMES (2011-2013). Na ukázku možného využití služeb GMES v příspěvku byla připravena kapitola, v níž byly uvedeny příklady konkrétních projektů. V závěru příspěvku byla směrem k široké uživatelské komunitě sestávající z různorodých českých subjektů vyzdvižena nezbytná potřeba zapojit se do konzultačních procesů vedoucích k utváření finálních služeb pro sledování krajiny a vyhodnocování jejích změn.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů