Pátek, 19. dubna 2024

Klimatičtí podvodníci kodaňský summit neohrozí, věří Bursík

Klimatičtí podvodníci kodaňský summit neohrozí, věří Bursík

HN: Co říkáte na únik e-mailů britských klimatologů, který dokazuje, že manipulovali s daty, která nevyhovují teorii globálního oteplování?
Je to nepříjemné, ale není to tak dramatické, jak se zdálo. Některé věci byly vytrženy z kontextu. Důležitější je, že tento týden byla vydána zpráva, The Copenhagen Diagnosis, na které pracovalo šestadvacet vědců většinou z mezivládního panelu pro klimatickou změnu. Závěry jsou alarmující. Zpráva říká, že tempo změn klimatu předčí i ty nejpesimističtější scénáře z roku 2007.

HN: Promiňte, ale to chcete bagatelizovat, že se vědci mezi sebou domlouvají na manipulování s údaji?
Já to nebagatelizuju. Zároveň je tomu ale potřeba dát odpovídající váhu. Na jedné straně máte mezivládní panel, který má dva tisíce vědců, na druhé straně výměnu emailů mezi několika vědci. Je to nepříjemné, ale jednání na klimatickém summitu v Kodani příští týden to nijak dramaticky neovlivní.

HN: Dojde se v Kodani k nějaké dohodě?
Barack Obama přijde se závazkem snížit emise o 17 procent ve Spojených státech do roku 2020. Na to čekají další země - Čína, Indie, Japonsko a další. Zatím má ale Obama problémy v americkém Senátu, takže žádný závazek asi nepodepíše.

V Kodani ale bude devadesát hlav států, tak nečekám, že by to mohlo skončit jen nějakou jalovou deklarací. Jednotlivé státy řeknou, co jsou schopné reálně udělat. Třeba Brazílie říká: Snížíme kácení pralesů o osmdesát procent. Čína slibuje, že se její uhlíková intenzita sníží o čtyřicet procent...

HN: Co řekne Česko? Může omezovat emise bez stavby nového Temelína?
Naše politika ochrany klimatu ukazuje, že bez nových jaderných elektráren i bez prolomení limitů těžby uhlí dokážeme snížit emise o čtyřicet procent ve srovnání s rokem 1990. To jsme si nevycucali z prstu. Použili jsme metodiku konzultační firmy MacKenzie. Kdyby se rozšířil Temelín, můžeme omezit emise ještě víc - o čtyřiačtyřicet procent.

HN: Proč pořád odmítáte rozvoj jaderné energetiky, když je "klimaticky čistá"?
Neumíme ukládat vyhořelé palivo, to ukázala nedávná havárie v úložišti v Německu. Úplně bezpečné jsou jen nejmodernější elektrárny ve Finsku a ve Francii, ale zase jsou neúnosně drahé. U nás je navíc problém závislosti na Rusku. Když jsme křičeli při plynové krizi, že se musíme odstřihnout od Ruska a budovat jaderné elektrárny, tak se tomu dnes jenom směju. Celý koncept směřuje k tomu, že to mají být Rusové, kteří budou stavět elektrárny a dodávat palivo.

HN: Závislost na Rusku používáte, jen když se to hodí. Přece by ji snížilo i prolomení limitů a orientace na domácí hnědé uhlí.
To je pravda, ale to by bylo za cenu likvidace severočeské krajiny a zvýšení emisí. Stali bychom se zemí, která nevnímá globální problémy. Nedávno jsem se potkal s americkým ministrem energetiky a shodli jsme se na tom, že je potřeba změnit infrastrukturu postavenou na fosilních palivech. A přejít na bezuhlíkovou ekonomiku. Kdyby se Česko rozhodlo, že vyuhlí severní Čechy, vytvoříme Jurský park přímo uprostřed Evropy.

Autor/ři: Petr Honzejk, Foto: HN Zuzana Šmajlerová

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů