Úterý, 23. dubna 2024

I Čína a Indie chtějí chránit ovzduší, připojily se ke Kodaňské dohodě

I Čína a Indie chtějí chránit ovzduší, připojily se ke Kodaňské dohodě

Bonn - Čína a Indie, které patří k největším původcům skleníkových plynů na světě, se dnes oficiálně připojily k právně nezávazné Kodaňské dohodě o ochraně ovzduší. Z největších znečišťovatelů ovzduší tak už na seznamu více než stovky zemí podporujících dokument chybí pouze Rusko. Kodaňská dohoda je nástupkyní tzv. Kjótského protokolu, jehož platnost vyprší v roce 2012.

Do sídla sekretariátu OSN pro změny klimatu v německém Bonnu dnes dorazil oficiální dopis čínského vyjednávače pro otázky životního prostředí Su Weje. V textu se uvádí, že je možné "přistoupit k začlenění Číny do seznamu".

Mezi státy souhlasícími s dokumentem se dnes zařadila i Indie. "Indie souhlasila po pečlivé rozvaze s umístěním do seznamu," podotkl v parlamentu v Dillí indický státní ministr životního prostředí Džajrám Rámeš.

Kodaňská dohoda z loňského prosince požaduje, aby růst teploty na planetě nepřekročil dva stupně Celsia v porovnání s předindustriální érou, tedy aby se udržel pod 1,3 stupně Celsia v porovnání se současností. Neplynou z ní ale pro žádnou zemi konkrétní závazky.

Dohoda předpokládá vytvoření zvláštního fondu a to, že rozvojové státy budou ročně dostávat na boj s klimatickými změnami finanční příspěvek v řádu desítek miliard dolarů, který by měl do roku 2020 vystoupat až na 100 miliard dolarů. Zejména chudé země a nevládní organizace považují nicméně Kodaňskou dohodu za nedostatečnou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů