Pátek, 29. března 2024

Pan Ki-mun: Závěry o změně klimatu v pořádku, přesto je prověříme

Pan Ki-mun: Závěry o změně klimatu v pořádku, přesto je prověříme

Zpochybňované závěry Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) o oteplování planety jsou podle Organizace spojených národů v pořádku. Na tiskové konferenci v New Yorku to dnes uvedl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Vzhledem k chybám, jež se v práci IPCC vyskytly, je ale podle něj organizace přesto nechá prověřit nezávislou vědeckou komisí.
"Svět to po nás chce a my očekáváním mezinárodního společenství dostojíme," řekl dnes šéf mezivládního panelu Rádžendra Pačaurí, který kvůli chybám čelil výzvám k odstoupení. Závěry jeho panelu překontroluje celosvětové sdružení akademií věd (InterAcademy Council). Podle nizozemského vědce Robberta Dijkgraafa, který nezávislé komisi bude spolupředsedat, by revize měla být hotová do srpna letošního roku. Měla by mít kolem deseti členů. Jejich jména zatím nejsou známa.
Mezivládní panel se v poslední době dostal pod tlak kvůli tomu, že musel uznat dvě chyby ve svém hodnocení z roku 2007. Jeho zpráva například varovala, že do roku 2035 roztají himálajské ledovce, ukázalo se ale, že odhad byl chybný. Správně prý mělo být uvedeno, že ledovce mohou roztát do roku 2350.
Podle IPCC ale šlo jen o dílčí chyby, které nic nemění na celkovém vyznění zprávy. Generální tajemník OSN dnes proto uvedl, že změna klimatu postupuje rychleji než kdykoliv jindy, a proto mezinárodní společenství musí bez odkladů jednat.
Podle agentury AP zprávu o vytvoření kontrolní komise přivítali zastánci i odpůrci mezivládního panelu. "Vypadá to jako dobrá myšlenka. Doufám, že lidé jako já se revize budou moci zúčastnit. Jinak by se členové establishmentu jako obvykle jen hájili za chyby, jichž se dopustili," uvedl John Christy z Alabamské univerzity, který nevěří v globální oteplování.
Zřízení nezávislé komise uvítal i odborník na klima Kevin Trenberth z amerického Národního centra pro výzkum atmosféry. Revize by se ale podle něj měla vedle práce IPCC zaměřit i na standardy vědecké práce jeho kritiků.
Mezivládní panel pro změny klimatu vznikl v roce 1989. Vytvořila jej Organizace spojených národů a Světová meteorologická organizace, aby studoval globální oteplování. V roce 2007 panel spolu s bývalým americkým viceprezidentem Albertem Gorem za svou práci v boji proti změně klimatu obdržel Nobelovu cenu za mír.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů