Sobota, 20. dubna 2024

Firmy: Další omezení emisí je absurdní a naivní

Německo, Británie a Francie žádají přísnější regulaci emisí CO. 2. Evropští průmyslníci se bouří. Kvůli krizi nemají na ekologii peníze.

Firmy: Další omezení emisí je absurdní a naivní

Průmyslové svazy celé Evropy v těchto dnech ostře vystupují proti návrhu Německa, Francie a Velké Británie, které chtějí výrazně zpřísnit omezení pro vypouštění emisí oxidu uhličitého (CO2) do ovzduší.

Podle ministrů životního prostředí trojice nejmocnějších států Evropské unie by se měly emise, které do ovzduší vypouštějí průmyslové podniky jednotlivých zemí, omezit do roku 2020 o třicet procent proti roku 1990. Dosavadní plán přitom počítal pouze s dvacetiprocentním snížením emisí. Ministři tento plán zveřejnili minulou středu v britském deníku Financial Times (FT).

Přísnější regulací chtějí přimět evropský průmysl investovat do zelených technologií ve výrobě. "Pokud bychom se spokojili s dvacetiprocentním snížením, začneme ve snižování emisí zaostávat za zeměmi, jako je Čína, Japonsko nebo Spojené státy. Všechny tyto země se snaží vytvářet příznivé prostředí pro investice do technologií na snížení CO2," stojí v prohlášení.

Ministři argumentují i tím, že v době recese jely podniky na částečný výkon a vypouštěly do světa méně škodlivin. Dosažení ambicióznějšího třicetiprocentního snížení má podle ministrů být tedy snazší.

Zástupci průmyslu ale považují tento názor za "absurdní a naivní". Recese podle nich naopak dodržení limitů ztížila. "Na firmy recese těžce dolehla a budou mít co dělat, aby se z toho vzpamatovaly. Hospodářská krize ve skutečnosti naopak způsobila, že bude ještě těžší dosáhnout plánovaného 20procentního snížení emisí," uvedl pro FT Terry Scuoler, šéf britského svazu výrobních firem EEF. Zemím evropské sedmadvacítky se už podařilo snížit emise skoro o 12 procent úrovně roku 1990.

Přísnější limity by se měly týkat i Česka. To sice už dnes dosahuje skoro třicetiprocentního zlepšení proti roku 1990, ale tato úroveň by při přísnějších limitech nestačila. "Česká republika by kvůli vysokému podílu průmyslových podniků musela při třicetiprocentním snížení dostat redukci emisí až ke čtyřiceti procentům," vysvětlil šéf odboru změny klimatu na Ministerstvu životního prostředí Pavel Zámyslický. Přitom průmysl a energetika by se podle něj musely uskrovnit více než třeba zemědělství nebo doprava.

Pro české podniky by ostřejší regulace znamenala, že by musely buď ještě více investovat do zelených technologií, nebo nakupovat emisní povolenky. "Podle našich odhadů by je to stálo desítky miliard korun navíc," řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Zástupci českých průmyslníků návrh ministrů kritizují. "Je to nesmysl. Česká ekonomika stojí na strojírenství a výrobě. Snaha prosazovat takové návrhy vyústí v omezení konkurenceschopnosti celé Evropy," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, který zároveň působí v evropském sdružení podniků Business Europe.

V pozadí se podle něj skrývá snaha podpořit obchod s emisními povolenkami. "Může to pak skončit prasknutím bubliny stejně jako obchod s podřízenými hypotékami v Americe, který stál na začátku celé současné krize," řekl Míl.

Přísnější regulace emisí a Česko

-27,5 %

O tolik se Česku podařilo snížit v roce 2008 emise CO2 oproti roku 1990. Novější údaje nemá ministerstvo životního prostředí zatím zpracované.

-12 %

O tolik dokázaly omezit v roce 2008 emise proti roku 1990 státy evropské sedmadvacítky.

-40,5 %

O tolik by muselo mít v roce 2020 Česko nižší emise CO2 proti roku 1990, pokud by prošlo, že v roce 2020 musí Evropská unie snížit emise o 30 procent úrovně z roku 1990.

-31,5

O tolik bude muset Česko snížit emise CO2 proti roku 1990, zůstane-li EU povinnost omezit do roku 2020 emise jen o 20 procent.

AUTOR: Miroslava Jirsová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů