Sobota, 20. dubna 2024

Oteplování snižuje úrodu rýže až o čtvrtinu

Oteplování snižuje úrodu rýže až o čtvrtinu

Rýži jako základní potravinu používá tři miliony lidí ve světě, především v Asii. Podle pozorování vědců ze Spojených a států a Filipín však stoupající teplota ovzduší výnosy z rýžových polí snižuje. Záznamy ukazují, že na některých polích sklizeň za poslední čtvrtstoletí poklesla o až o čtvrtinu.

Varovnou studii vypracovali experti pro Organizaci pro potravu a rozvoj OSN (FAO) na základě sledování 227 polí v zemích, kde rýže představuje základní potravinu, jako jsou Čína, Filipíny, Indie, Indonésie, Thajsko a Vietnam. Na rozdíl od předchozích studií byly sledovány sklizně nikoli na experimentálních stanicích, ale na zemědělci běžně používaných polích.

Mechanismus, který by plně vysvětlil příčiny poklesu výnosů na rýžových polích, nedokázali vědci beze zbytku popsat. Podle Jarroda Welche z kalifornské univerzity v San Diegu však hlavní příčinou jsou rozdílné důsledky oteplování ovzduší ve dne a v noci. "Vyšší denní teploty ovlivňují výnosy rýže směrem vzhůru a vyšší teploty v noci zase směrem dolů a při určitém růstu obou druhý faktor převáží," tvrdí Welch.

Rýže patří ke klíčovým potravinám, v Asii na ní závisí výživa 600 milionů lidí, kteří patří k jedné miliardě nejchudších. Jarrod Welch proto varuje, že pokud se nepodaří vypěstovat nové druhy rýže odolnější vůči důsledkům oteplování, bude mnohem více lidí ohroženo hladem.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů