Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli klimatickým změnám se "smrskávají" rostliny a zvířata

Kvůli klimatickým změnám se "smrskávají" rostliny a zvířata

Velikost rostlin a živočichů se zmenšuje kvůli oteplování a nedostatku vody. Uvedli to v pondělí vědci, kteří varovali, že tato skutečnost by mohla mít hluboký dopad na produkci potravin v následujících letech.
"Nejhorším scénářem by bylo ... kdyby se plodiny a zvířata smrskla natolik, že by to mělo dopad na zajištění potravin," řekl agentuře Reuters David Bickford ze Singapurské univerzity.

Bickford a jeho kolegyně Jennifer Sheridanová prošli fosilní nálezy a desítky studií ukazující, že se mnohé druhy rostlin a živočichů, jako jsou pavouci, brouci, včely, mravenci a cikády, zmenšily během doby v souvislosti s klimatickými změnami.

Zmínili například experiment ukazující, jak jsou výhonky a plody o tři až 17 procent menší s každým stupněm Celsia navíc u celé řady rostlin. Každý stupeň oteplení také o půl až čtyři procenta zmenšuje velikost těla u mořských bezobratlých živočichů a o šest až 22 procent u ryb.

"Přežití malých jednotlivců se může zvýšit s vyššími teplotami a suché podmínky mohou vést k menším potomkům a tedy k menší průměrné velikosti," napsali autoři ve studii, která v pondělí vyšla v časopise Nature Climate Change.

"Dopady mohou sahat od omezenějších potravinových zdrojů, tedy menšího množství potravy vyprodukované na stejné ploše půdy, až po celkovou ztrátu biodiverzity a případné katastrofické zhroucení ekosystému," uvedl Bickford.

"Zatím jsme nezaznamenali větší dopady, ale s dalšími změnami teplot se tyto změny v tělesných velikostech mohou projevovat ještě více a nakonec mít dopad i na potravní bezpečnost," dodal. Za posledních 22 let se teplota zvýšila o 1,5 stupně Celsia, uvedl zpravodajský server CNN.

"To, co pro mě bylo nejpřekvapivější, je skutečnost, že (zmenšování) je jednotným signálem napříč různými organismy," řekl CNN Bickford. Dokonce i rostliny, u nichž se všeobecně předpokládá, že budou větší s nárůstem hladiny CO2, nejsou imunní vůči zmenšování.

"Během uplynulého století různé druhy rostlin vykazují podstatnou negativní souvislost mezi růstem a teplotou, což vede k menším travinám, jednoletým rostlinám i stromům v oblastech, které jsou teplejší a sušší," uvedla studie.

Existují ale i výjimky. Nedávné studie zjistily, že ještěrky, divoké kachny, někteří další ptáci a vydry se naopak zvětšují co do velikosti těla. Podle vědců jde obvykle o druhy obývající vyšší nadmořské výšky, kde se díky oteplování prodloužilo období růstu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů