Pátek, 19. dubna 2024

Velký klimatický tunel

Velký klimatický tunel

Tak by se také dala přeložit zpráva "Stát bude přispívat do globálního fondu". O co jde? Jde o to, že se ekologistům podařilo přesvědčit vlády a veřejnost některých zemí, že za klimatické změny, které probíhají neustále, najednou "někdo může".

A mohou za to, z jejich pohledu zcela samozřejmě, rozvinuté země. Tedy ty země, které vsadily v minulosti na technický pokrok, aby zabezpečily svým občanům slušnou životní úroveň.

Důkazy této viny jsou velice vratké - a odrážejí shodu politickou, nikoliv vědeckou. A jak je s daty často manipulováno, nám ukázala aféra Climategate.

Příjemci prostředků z tohoto fondu budou ti, kteří místo tvrdé práce zvolili "tradiční" způsob života.

Zpráva, kterou tím světové společenství vysílá občanům, je jasná - každý úspěch musí být po zásluze potrestán. A trestají se i úspěchy vašich předků. Tak teď plaťte za to, že se snažili zlepšit svůj život a život svých potomků, tedy vás.

Je samozřejmé, že v případě náhlé katastrofy se musí postiženým pomoci - ale pomoci přímo, a ne přes jakýsi zcela neprůhledný fond v rukou OSN, tedy organizace, která dokázala před časem do komise pro lidská práva zvolit Kaddáfiho Libyi a zřídila "bezpečnou zónu" ve Srebrenici. A změna klimatu není ani náhlá, ani nečekaná.

Argumentace, že se toho účastní Spojené státy a Čína, je úsměvná a pomíjí politickou realitu za posledních minimálně dvacet let. USA nikdy nepodepíší něco, co by snižovalo životní úroveň jejich občanů, a Čína si vždycky udělá to, co zrovna chce. Takže se obě země účastní jednání, a to bude vše.

Ale k číslům: je pozoruhodné, že nikdo neví, kolik vlastně občané ČR budou platit. Docela by mne zajímalo, zda osoba, která to za ČR podepsala, zachází se svými penězi stejně jako s penězi občanů, tedy podepíše účet bez konečné částky. A odhadovaných 10 miliard ročně není zrovna málo. Je to průměrný roční rozpočet jednoho z krajů naší republiky.

Takže vlastně budeme, v době krize, platit jeden kraj navíc - jeho silnice, školy, nemocnice, úředníky. Odkud se tyto prostředky vezmou? Roztočíme rotačky? Zvýšíme daně?

A ptal se občanů vůbec někdo, zda to platit chtějí? Neustále se hovoří o přímé odpovědnosti politiků a úředníků. Takže bych si dovolil požádat "investigativní" novináře, aby zjistili, kdo že to za to Česko v Durbanu podepsal (budeme mu pak posílat účty za opravu silnic), kdo ho k tomu autorizoval a zda o tom vůbec vědí poslanci a senátoři - a pokud ano, tak kteří hlasovali pro, aby občané mohli zvážit, koho budou příště volit.

RNDr. Tomáš Vaněk, Praha-západ

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů