Sobota, 20. dubna 2024

Geneticky modifikované brambory se smějí pěstovat

Geneticky modifikované brambory se smějí pěstovat

Evropská komise povolila pěstovat v zemích Evropské unie geneticky modifikované brambory Amflora firmy BASF k průmyslovému využití, například k výrobě papíru, ale i jako krmivo. Ty se zřejmě začnou pěstovat také v České republice.

Je to poprvé za 12 let, kdy EK poskytla nové povolení k pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO). Komise vydala povolení ještě třem typům kukuřice od firmy Monsanto.

O případném pěstování na svém území rozhodnou vlády jednotlivých zemí. Rozhodnutí EK vyvolalo nevoli ekologických organizací. Obvinily EK, že ignoruje obavy zákazníků týkající se nezávadnosti těchto produktů, zvláště jejich případného negativního vlivu na zdraví.

"Rozhodnutí stanovuje přísné podmínky pěstování, aby se zabránilo možnosti, že GM-brambory zůstanou na poli po konci sklizně a semena Amflory se nebudou neúmyslně šířit do okolního prostředí," dodala komise.

BASF doufá, že se Amflora začne komerčně pěstovat již letos. Plodina by se podle firmy mohla pěstovat v Evropě na 250 hektarech, z toho na 150 hektarech v Česku. BASF si slibuje roční příjmy z poskytnutí licence na pěstování Amflory v objemu 20 až 30 milionů eur.

Komise povolila pěstovat i tři typy geneticky modifikované kukuřice vyráběné americkou biotechnologickou firmou Monsanto. Ty se mohou používat v potravinářství a jako krmivo, mohou se dovážet do zemí EU a též se v nich zpracovávat. Schvalování geneticky modifikovaných plodin v EU je již dlouho předmětem sporů a rozděluje členské země. Některé z nich se k nim staví otevřeně nepřátelsky a nazývají je "Frankensteinovy potraviny", napsala agentura Reuters.

Zpráva mezinárodní organizace pro zemědělské biotechnologie ISAAA ukázala, že plocha osetá GMO v zemích EU loni klesla o 12 % na 94 750 hektarů. K celkovému poklesu výrazně přispělo rozhodnutí Německa zakázat pěstování geneticky modifikované kukuřice. Menší byla osetá plocha i v Česku a na Slovensku. Doposud byla jedinou GMO-plodinou, která se v EU pěstuje, kukuřice odolná proti zavíječi MON 810 firmy Monsanto, známá také jako Bt-kukuřice.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů