Čtvrtek, 25. dubna 2024

EK zastavila dvě infringementová řízení

EK zastavila dvě infringementová řízení

Kolegium evropských komisařů rozhodlo o zastavení dvou řízení o porušení Smlouvy (tzv. infrigementy), která Evropská komise s Českou republikou vedla.

Zastaveno bylo řízení "2007/2332 nesprávná transpozice směrnice 90/219/EHS o uzavřeném nakládání s geneticky modifikovanými mikroorganismy". Jeho předmětem bylo provedení některých ustanovení směrnice 90/219/EHS o uzavřeném nakládání s geneticky modifikovanými mikroorganismy, ve znění směrnice 98/81/ES.

Plného souladu s předmětnou směrnicí ČR dosáhla přijetím vyhlášky č. 29/2010 Sb., o bližších podmínkách nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty. Vyhláška č. 29/2010 Sb. nabyla účinnosti dne 3. února 2010. Dopisem vládního zmocněnce pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU, byla Evropská komise informována, že ČR splnila veškeré povinnosti, které pro ni ze směrnice plynou.

Druhým zastaveným řízením je "2007/2193 nesprávné vyhlášení chráněných ptačích oblastí podle směrnice 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků". Komise v rámci tohoto řízení České republice vytýkala porušení povinnosti vyplývající z článku 4 odstavců 1 a 2 směrnice 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků, pokud jde o designaci zvláště chráněných území; konkrétně, že Ptačí oblast Českobudějovické rybníky a Ptačí oblast Dehtář nebyly určeny jako ZCHO, resp. ptačí oblasti a Ptačí oblast Komárov, Ptačí oblast Heřmanský stav - Odra - Poolší byly ve srovnání se seznamem IBA zmenšeny.

Nařízením vlády č. 405/2009 Sb. byla vyhlášena Ptačí oblast Českobudějovické rybníky, nařízením vlády č. 406/2009 Sb. byla vyhlášena Ptačí oblast Dehtář. Pokud jde o Ptačí oblast Komárov a Ptačí oblast Heřmanský stav - Odra - Poolší, byla ČR přesvědčena, že splnila povinnosti vyplývající pro ni z článku 4 odst. 1 a 2 směrnice. V tomto smyslu a s náležitou argumentací byly odesílány odpovědi ČR na formální upozornění a odůvodněné stanovisko Komise.

Žádné nové infringementové řízení spadající do gesce MŽP nebylo ani nově zahájeno, ani posunuto do další fáze.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů