Pátek, 26. dubna 2024

Afrika hledá, čím se uživí

Keňa povolí dovoz geneticky modifikovaného obilí. Upravené plodiny dosud v Africe pěstovaly jen tři země, v čele s JAR.

Afrika hledá, čím se uživí

Biskupové v Keni doporučují Afričanům - jezte geneticky modifikované potraviny. Ale jen v krizi a po dobu jednoho týdne.

Hladomor, který sužuje část Afriky, mění zavedené názory. Nejchudší kontinent vždy patřil k těm, kteří geneticky modifikované potraviny zavrhovali.

"Je to jed," prohlásil před jedenácti lety zambijský prezident Levy Mwanawasa, když se odehrávala první velká debata inspirovaná tehdejším hladomorem.

Kontroverzní téma se dosud nevyřešilo. Vědci sice nedávno přečetli genom brambor či ječmene, ale drtivá většina afrických zemí nechce o modifikovaných plodinách ani slyšet, na rozdíl od Argentinců, Indů nebo Číňanů.

Na nejchudším kontinentu povolily biotechnologie v zemědělství pouze tři země: Jihoafrická republika, Burkina Faso a Egypt. Jinde zákon zakazuje jak dovoz, tak pěstování. Mnozí obyvatelé, podporovaní politiky, se domnívají, že tyto plodiny způsobí přírodní pohromu a poškodí zdraví Afričanů.

Ani zemědělci a ekologové se plně neshodují na tom, zda by geneticky modifikované potraviny problém s hladem zmírnily.

Právě Keňa, kde je nyní ohroženo hladem 3,5 milionu lidí, je ale mezi prvními, kdo trend nejspíše obrátí. Vláda se rozhodla, že doveze geneticky modifikovanou kukuřici z JAR.

"Nejsme přívrženci modifikovaných potravin. Ale když je krize, a za týden mohou postavit člověka na nohy, tak je jíme," uvedl ve svém poselství arcibiskup Zacchaeus Okoth, představitel Keňské episkopální konference.

Osobním příkladem jdou i keňští ministři.

"Jedl jsem geneticky modifikované jídlo v JAR a nezemřel jsem," prohlásil ministr školství Ayiecho Olweny. "A je pravděpodobné, že oblek, který máte na sobě, a ručník, kterým se utíráte, je z geneticky modifikované bavlny z Číny."

JAR, průkopník těchto technologií v Africe, pěstuje modifikovanou kukuřici, sóju a bavlnu.

Při dřívějších hladomorech povolily dovoz geneticky upraveného obilí například Malawi či Zimbabwe, ale pouze rozemletého, aby ho místní farmáři nemohli začít nelegálně pěstovat.

Africké vlády se také obávají, že přejdou-li na modifikované produkty, stanou se závislé na nadnárodních firmách. O africký trh mají velký zájem americké giganty jako DuPont či Monsanto.

Rostoucí ceny potravin a příklad Keni ale nejspíš už stejně přesvědčily i další africké vlády.

"Pečlivě sledují, jak se nyní Keňa zachová," řekl agentuře Reuters odborník na biotechnologie Diran Makinde. Vlastní zkoušky už provádí také Tanzanie, Uganda, Zimbabwe, Nigérie či Ghana.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů