Pátek, 29. března 2024

Francouzský soud zrušil zákaz geneticky upravené kukuřice

Francouzský soud zrušil zákaz geneticky upravené kukuřice

Francouzská státní rada, která je nejvyšším soudem v zemi, včera anulovala jako neodůvodněný vládní zákaz pěstování a používání geneticky modifikované (GM) kukuřice. Soud se ve svém rozhodnutí odvolal na zářijový výnos Evropského soudního dvora, podle něhož založila Francie své moratorium na pěstování této plodiny na chybné legislativě.

"Vzhledem k důsledkům rozhodnutí Evropského soudního dvora státní rada shledala, že ministerstvo zemědělství nemůže odůvodnit svou pravomoc k vydání tohoto výnosu, protože nepodalo důkaz o existenci zvláště vysokého rizika pro zdraví a životní prostředí," uvedl soud podle agentury Reuters.

Francie po protestech místních aktivistů zakázala pěstování GM kukuřice v roce 2008 kvůli údajným "rizikům pro životní prostředí", třebaže zpráva výboru žádné takové nebezpečí nespecifikovala. Evropský soud v Paříži v září připomněl, že pokud členský stát nedovede prokázat potenciálně vážné riziko určité plodiny na zdraví nebo životní prostředí, musí se takovýto čistě politický krok odehrát na úrovni Evropské unie.

V září v reakci na rozhodnutí evropského soudu dala Paříž najevo, že moratorium na geneticky obohacenou kukuřici nadále platí. Francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire po včerejším verdiktu soudu uvedl, že "bude zkoumat všechny způsoby, jak zákaz zachovat". Zákaz pěstování se týkal kukuřice MON810, kterou vyvinula americká firma Monsanto a která odolává larvám zavíječe.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů