Pátek, 26. dubna 2024

EPS podal trestní oznámení na hranické úředníky

EPS podal trestní oznámení na hranické úředníky

Firma LG.Philips Displays, která provozuje závod v Hranicích, jako jediná z nových investorů v zemi nedodržela zákon. Společnost doposud vyrobila přes milión barevných televizních obrazovek a práci v ní našlo 1270 lidí. To vše přesto, že jí podle právníků chybí zákonem stanovené dokumenty.
Úředníci krajských úřadů v jiných regionech dosud neřešili to, co v Olomouci. Dva roky starý závod je v provozu a dosud nemá schválený program prevence závažné havárie ani zákonné pojištění. Lidé z Ekologického právního servisu (EPS) Brno, kteří na nedostatek u jedné z největších investic upozornili, nyní podali trestní oznámení na hranické státní úředníky. Podle právníků zneužili pravomoc veřejného činitele a prodlužují nezákonný stav. Zkušební provoz továrny totiž s platností od ledna prodloužili o další tři měsíce.
V Olomouckém i dalších krajích je zatím většina programů prevence závažných havárií nebo bezpečnostních plánů, které předepisuje tři roky starý zákon, rozpracována a čeká na schválení příslušnými úřady.
Tyto programy musejí mít firmy, které používají nebezpečné látky či chemikálie nebo při havárii může dojít k ohrožení při jejich úniku. Na základě schváleného programu pak firmy musejí do sto dnů uzavřít zákonné pojištění. Právě do této kategorie továrna, do které investoři vložili již 200 miliónů eur, patří.

MEZITITULEK: Dokumenty potřebují i déle fungující továrny
Na rozdíl od Philipsu nejde v krajích většinou o nové investory, ale o firmy, které už v regionech působí delší dobu a nyní musejí vyhovět zákonu z roku 1999. V Plzeňském kraji se to týká například šesti firem, plán zpracovává třeba společnost Detex pro sklad výbušnin nebo Linde technoplyn pro svoje výrobní středisko. \"Nyní je program schválen jen u jedné firmy, protože ostatní zatím nesplnily podmínky všech dotčených orgánů, včetně obcí,\" uvedla mluvčí krajského úřadu v Plzni Alena Šatrová.
Podobná situace je podle zjištění HN i v dalších českých a moravských krajích. Z deseti žádostí v Pardubickém kraji je jeden program schválen, další čekají na projednání. \"V Královéhradeckém kraji v současnosti tento proces schvalování plánu prevence závažných havárií běží pouze u jedné firmy,\" uvedl Petr Uhlíř z královehradeckého krajského úřadu.
Zástupci krajů potvrzují, že zatím, v případě schvalování programu prevence závažných havárií nebo bezpečnostních plánů, neřešili žádné stížnosti ani neudělili žádnou pokutu. \"Zatím se neprokázalo žádné porušení zákona,\" uvádějí shodně.

MEZITITULEK: Trestní oznámení ekologů prověří policie
Trestní oznámení EPS směřuje na úředníky stavebního úřadu v Hranicích. Ti před dvěma a půl lety povolili provoz továrny bez plánu prevence závažných havárií a nyní také vyhověli žádosti firmy o prodloužení zkušebního provozu.
Podezření na spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele bude prošetřovat příslušné státní zastupitelství. \"Zkušební provoz slouží k otestování závodu. A Philipsu byl prodloužen jen proto, že si řádně nezajistil schválení programu prevence závažné havárie,\" uvedl k důvodům trestního oznámení Pavel Franc z EPS.
Mluvčí hranické radnice Petr Bakovský se odmítl k podání trestního oznámení vyjádřit. \"Oficiálně o tom nevíme. Postupovali jsme podle zákona,\" řekl pouze, ale potvrdil, že důvodem prodloužení zkušebního provozu je program prevence. \"Je nutné vyřešit potřebné náležitosti, které jsou nutné ke kolaudaci\" dodal.
Úředníci již dříve tvrdili, že schválený program je nutný až ke kolaudaci a ne ke zkušebnímu provozu. Právníci EPS i další se však shodují na tom, že firma měla mít schválený dokument již před dvěma lety. Krajský úřad, který vše prověřoval, tento výklad potvrdil, ale firmě žádnou sankci neudělil.
\"V tomto období očekáváme souhlas odpovědných úřadů týkající se předloženého programu prevence závažných havárií. Nezbytným krokem ke kolaudaci a zároveň přechodu k normální výrobě je jeho schválení,\" uvádí Vladan Pěnkava, manažer pro komunikaci firmy LG.Philips. Podle informací kraje by měl být program schválen během několika týdnů.
Philips tvrdí, že delší zkušební provoz továrny bez kolaudace, je nutný. \"Podmínky, které musíme splnit před kolaudací, jsou náročné. Je to velká stavba a zkušební výroba je daleko více sledovaná,\" uvedl již dříve mluvčí Pěnkava. \"Na tomto příkladu je jasně vidět, jak stát ustupuje silným nadnárodním společnostem. Podpoří je miliardami korun investičních pobídek a jako bonus jim dovolí obcházet zákony,\" míní však Pavel Franc z EPS.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů