Pátek, 26. dubna 2024

Po krádeži barelu páchlo celé západní okolí Žatce

Po krádeži barelu páchlo celé západní okolí Žatce
Libočany, Žatec - Silný zápach obestřel v pátek a sobotu Libočany, Žatec a jejich okolí, dostal se až do Nového Sedla. Zřetelně byl cítit zemní plyn. Nešlo ale o žádnou poruchu na vedení, nýbrž o důsledek trestného činu.
Pachatel totiž ze stanice na okraji Radíčevsi odcizil 75kilogramů těžký antikorový barel s chemikálií. Látku, která se do jinak bezpachového zemního plynu přidává právě jako výstražný pach, potom v pátek vylil s dalším komplicem u Libočan. Kolik jí bylo, se přesně neví, Odhady se pohybují maximálně do 10 litrů.
Sud potom měli podle našich informací zpeněžit v jedné sběrně surovin a utržit pár set korun. Majiteli zařízení, Severočeské plynárenské, ovšem způsobili škodu podstatně vyšší, údajně až v řádech statisíců. Kromě barelu totiž navíc společnost přišla ještě o elektročerpadlo a nechala provést likvidaci kontaminované zeminy.
Pachatelé vylili látku u Libočan, u jednoho z tamních rybníčků. "Lidé z Libočan se obraceli i na nás, my jsme se potom zpětně dotazovali na plynárnách o jakou látku jde. Nakonec tam ale nazasahovali profesionální, nýbrž dobrovolní hasiči z Libočan," uvedl včera podplukovník Pavel Antoš, ředitel Hasičského záchranného sboru pro okres Louny. "Obyvatelé na zápach samozřejmě reagovali. Následně jsem přivolával různé orgány a úředníky, aby se s tím něco dělalo. Pokud je mi známo, nedošlo k následným ekologickým škodám. Nyní se pro jistotu stále hlídá spodní voda," uvedl starosta Libočan Jiří Hudeček. To potvrdil i žatecký odbor životního prostředí.
Policisté mají dva podezřelé. Jeden z nich je ze Žatce, druhý z Libočan; ten se jim sám přihlásil. "V současnosti policisté shromažďují další materiály a provádějí výslechy podezřelých, žádné obvinění zatím nepadlo," doplnila policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.
Přestože podle některých zdrojů může být odorizační látka i zdraví nebezpečná, zpráva policie hovoří o chemikálii jako o ekologicky závadné, ale nikoli jako o životu nebezpečné. Na místě vylití nechala Severočeská plynárenská provést odtěžení kontaminované zeminy, šlo asi o 15 tun. Policie sud zajistila ve sběrných surovinách, pracovník plynáren jej utěsnil a zajistil v něm ještě asi dva litry odorizační látky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů