Pátek, 26. dubna 2024

Stovky mrtvých ryb: rybáři viní ekology

Stovky mrtvých ryb: rybáři viní ekology
Valašské Meziříčí Stovky mrtvých ryb plavoucích na hladině místního rybníčku: takový pohled se naskytl lidem, kteří o víkendu navštívili naučnou stezku v areálu bývalých meziříčských kasáren. Zatím není zcela jasné, kdo má apokalypsu na svědomí, rybáři však tvrdí, že na vině jsou paradoxně meziříčští ochránci přírody. Právě oni totiž mají zmíněný rybníček na starosti, podle rybářů však opomněli v zimě vysekat díry v ledu, a ryby se tak udusily.
Meziříčští ochránci přírody se ovšem brání: inkriminovaný pozemek i s rybníčkem podle nich patří městu a k jeho správě chybí manipulační řád. " Ten by měl stanovit, jak o rybníček pečovat, jinak se o něj nemůžeme starat," namítá jednatel Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí Milan Orálek.
Podle vyjádření odboru komunálního hospodářství meziříčské radnice sice pozemek skutečně patří městu, ochránci přírody by jej však měli mít ve své správě. Na to upozorňují i představitelé Českého rybářského svazu ve Valašském Meziříčí. " Žádali jsme město o rybníček, protože je blízko domu dětí a mládeže, kde máme kroužek mladých rybářů. Pro ně to mohla být ideální příležitost naučit se starat o ryby, ochránci si ale rybníček prosadili jako součást své naučné stezky a takhle to dopadlo," zlobil se včera předseda svazu Jiří Nauš.
Úhyn ryb má podle rybářů na svědomí jednoznačně nedostatek okysličené vody. " I malé dítě ví, že se led na rybníce v zimě musí prosekat, jinak neodejdou bahenní plyny a rybám hrozí úhyn. Udivuje mě, že to zrovna ochránci přírody nevědí," kon statoval Nauš. Rybáři se navíc obávají toho, aby leklé ryby nezavlekly do celého povodí nějakou infekci a neohrozily tak další ryby.
Případem se už zabývá také meziříčská radnice. " Odbor životního prostředí provede šetření, zda nedošlo k porušení manipulačního řádu a v jeho důsledku k úhynu ryb," potvrdil včera odpoledne mluvčí meziříčské radnice Josef Beneš. Dodal, že případné sankce jsou podle rybářského zákona v kompetenci krajského úřadu. " Odbor životního prostředí proto podá podnět krajské veterinární správě a požádá o vyjádření, zda nedošlo k porušení zákona na ochranu proti týrání zvířat," podotkl mluvčí radnice.
Ochránci přírody připouštějí, že je překvapilo, kolik bylo v rybníčku ryb. " Kdybychom věděli, že je jich tam tolik, určitě bychom led prosekali," přiznal včera Orálek. Dodal také, že hlavním problémem je velmi malý přítok do tůně. " Podobný stav bude po zimě na více malých plochách, které nejsou v běžné údržbě a u nichž není jasné, zda tam nějaké ryby žijí. Škeblím a rakům to naštěstí nijak neuškodilo," uzavřel ochránce přírody.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů