Pátek, 26. dubna 2024

Soud zrušil povolení pro závod Philipsu

Soud zrušil povolení pro závod Philipsu
V případě investice nizozemsko-korejského koncernu LG. Philips Displays v Hranicích na Přerovsku investor i české úřady pochybili hned několikrát. Soud totiž minulý týden zrušil jedno z klíčových povolení, které továrně na televizní obrazovky vydalo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a bez něhož by závod nemohl být zkolaudován.
Již před půldruhým rokem přitom krajský úřad potvrdil, že firma porušila zákon, neboť vyráběla bez schváleného bezpečnostního programu. Problematické se ukazuje i vydání územního rozhodnutí.

Dva roky bez povolení
Tehdy i nyní na nedostatky upozornili právníci Ekologického právního servisu (EPS) z Brna, podle kterých firma v Česku přes dva roky vyráběla nelegálně a úřady postupovaly v rozporu se zákony. Proces schvalování takzvaného integrovaného povolení znamená, že úřady a instituce rozhodují, zda při použití technologií nehrozí nebezpečí pro životní prostředí a obyvatele v okolí továrny. Podle právníků si však firma nechala posoudit pouze tři procenta technologického provozu a zbývající část provozu s patnácti možnými zdroji znečištění se vůbec neposuzovala.
Povolení, které nyní soud zrušil, vydal olomoucký krajský úřad již v roce 2003, ale poté jej v odvolacím řízení Ministerstvo životního prostředí změnilo. EPS napadl rozhodnutí žalobou loni v květnu. Soud nyní právníkům vyhověl ve dvou námitkách a rozhodnutí ministerstva zrušil.
"Philips byl vládou štědře podpořen několikamiliardovými investičními pobídkami a státní orgány pak přehlížely, že od samotného začátku vyráběl v Česku nelegálně," řekl právník Jiří Nezhyba.
Pokud toto rozhodnutí přestane platit, bude také kolaudace továrny z loňského března neplatná. Znamenalo by to, že závod jednoho z největších zahraničních investorů v tuzemsku by musel znovu projít celým schvalovacím řízením.
"Zvažujeme další právní kroky. V úvahu tak přichází napadnutí kolaudačního rozhodnutí," potvrdil Nezhyba. "Po zkušenostech s úřady si ale myslíme, že budou chtít znovu najít nějakou právní kličku, jak celý problém vyřešit a zvýhodňování velkého investora bude pokračovat," dodal.
"Povolení dosud platí, rozhodnutí nenabylo právní moci. Soud se zabýval povolením vydaným ministerstvem, ne naším úřadem. Je proto věcí ministerstva, jaký zvolí postup," řekl včera Ivo Heger z tiskového oddělení krajského úřadu. MŽP se včera nechtělo k rozhodnutí soudu vyjadřovat, pouze uvedlo, že se proti jeho rozhodnutí odvolá. Celý spor tedy zřejmě skončí u Nejvyššího správního soudu.
Chyba se stala i přesto, že resort si nechal zpracovat speciální projekt, aby ukázal firmám, které technologie si nechat posoudit. Zákon totiž neurčuje jednoznačně, zda by firmy měly nechat posuzovat například linku s nebezpečnými chemikáliemi a na ni navazující technologie nebo celý areál továrny. Firma LG. Philips Displays již dříve uvedla, že postupovala podle studie garantované MŽP.
Je to již podruhé, co právníci prokázali, že při schvalování investice byl porušen zákon. Kraj musel uznat, že továrna vyráběla bez zákonem požadovaného programu prevence závažných havárií a zákonného pojištění. Pokutu však firmě neuložil s tím, že již uplynula lhůta k uložení jakékoliv sankce.

Policisté stále vyšetřují
Policie v této souvislosti šetří trestní oznámení na úředníky stavebního úřadu v Hranicích ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Vyšetřování bylo sice odloženo, ale státní zástupce rozhodnutí policie zrušil. Posudek MŽP potvrdil, že územní rozhodnutí pro Philips bylo vydáno nezákonně.
Vedení firmy LG. Philips Displays tvrdí od začátku, že v Česku vyrábí legálně a firma splnila vše, co po ní úřady požadovaly. "Žaloba právníků EPS byla vedena proti Ministerstvu životního prostředí. Není v naší kompetenci vyjadřovat se k záležitostem mezi EPS a úřady," uvedl včera mluvčí továrny Philips Vladan Pěnkava.


Jak se vyvíjela kauza LG. Philips Displays
září 2001 - továrna zahájila výrobu v Hranicích
březen 2003 - firma požádala o takzvané integrované povolení
září 2003 - právníci EPS upozornili, že firma nemá bezpečnostní program
listopad 2003 - kraj potvrdil, že firma porušila zákony
prosinec 2003 - kraj prodloužil firmě zkušební provoz
leden 2004 - firmě byl schválen bezpečnostní program, EPS podal trestní oznámení na radnici v Hranicích
březen 2004 - stavební úřad v Hranicích vydal kolaudační rozhodnutí
květen 2004 - EPS napadl žalobou integrované povolení
duben 2005 - Městský soud v Praze zrušil takzvané integrované povolení
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů