Pátek, 26. dubna 2024

Japonsko - přeborník ve zvládání neštěstí

Japonsko - přeborník ve zvládání neštěstí
Ten, kdo je dobře připraven na přírodní katastrofu, jako je řádění hurikánu, je s to značně snížit výši obětí i hmotných škod. Takovou zemí je podle mínění odborníků Japonsko. Pro jeho mimořádnou schopnost omezit důsledky přírodních katastrof je chválí i šéfové agentur OSN.
Příznačné je, že 1. září, kdy Američané ohromeně přihlíželi tomu, jak jejich země stále není schopna účinně pomoci statisícům lidí v oblastech postižených hurikánem Katrina, si Japonci jako každý rok připomínali Den pro prevenci katastrof. V období kolem tohoto data se více než 3,5 miliónu obyvatel Japonska účastní cvičení, jejichž cílem je zvýšit připravenost na katastrofy.
Japonsko ale nebylo vychvalovaným příkladem pro ostatní země vždy. Ještě v 50. letech minulého století tam při tajfunech, což je v severozápadním Pacifiku název pro tentýž úkaz jako v Atlantiku hurikán, umíraly tisíce lidí. Nejvíce životů zmařil v roce 1959 tajfun Isewan: 5098. Pak ale japonská vláda razantně prohloubila hlavně preventivní opatření a investovala do nich velké částky.
Nešlo jen o tajfuny. Japonsko poměrně často postihují i zemětřesení, vlny tsunami, erupce sopek a prudké sněhové bouře.
V systému pro zvládání následků katastrof země věnovala velkou pozornost efektivnímu řízení. Byla ustavena Ústřední rada pro prevenci katastrof, která má koordinovat úsilí na celostátní úrovni. V jejím čele je předseda vlády a zastoupeny jsou v ní všechna důležitá ministerstva a vládní úřady. Kabinet již více než 40 let musí podle zákona každoročně vydávat zprávu o připravenosti na přírodní neštěstí. Plány musí vypracovávat i místní úřady.
"Tyto organizační úpravy spolu s velkými vládními investicemi do kontroly říčních toků, stavby hrází a telekomunikačních systémů pro mimořádné situace postupně snížily počet obětí tajfunů a záplav," uvádí nezisková organizace Asijské středisko pro omezení důsledků přírodních katastrof se sídlem v Thajsku. Mrtví se již nepočítají na tisíce, ale nanejvýš na desítky. "A protože průměrný počet tajfunů, které zasahovaly Japonsko v uplynulých 40 letech, se nezměnil, snížení počtu obětí lze připsat zlepšení společenských podmínek," soudí středisko.
Pro OSN je Japonsko vzorem pro další země. "Japonsko stojí v popředí, pokud jde o nejlepší snahy o omezení ničivých důsledků katastrof," řekl ředitel Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Klaus Töpfer. Jeho agentura vypracovala studii o tom, jak bylo Japonsko dobře připraveno na Tokage, nejničivější z deseti tajfunů, které loni zasáhly japonské území. Vichr vyvolal 700 sesuvů půdy a převracel odstavené vlaky; o život přišlo 93 lidí.
Přesto vláda dostala od expertů dobré vysvědčení, protože se jí podařilo zabránit podstatně větším škodám.
V souvislosti se situací v USA chválil Japonsko i Salvano Briceno, šéf sekretariátu OSN zabývajícího se mezinárodní strategií pro omezení dopadů katastrof. "V Japonsku a jinde v Asii je mnoho programů, které zvyšují povědomí obyvatelstva o tom, co mají (v případě katastrofy) dělat," řekl.
Zuření přírody ale nejde zabránit. Takže když včera tajfun Nabi udeřil na jihozápadě Japonska, způsobil smrt přinejmenším pěti lidí. Zrušeno bylo přes 700 vnitrostátních a mezinárodních letů a bez elektřiny se ocitlo 300 tisíc domácností. Úřady postupovaly rázně: nejen že nařídily evakuaci 110 tisíc osob, ale také vyslaly vojáky, aby při ní pomáhali.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů