Středa, 1. května 2024

Maximální znečistění v Ústí n. L. - dvaapůlnásobek limitu - dnes v poledne

Maximální znečistění v Ústí n. L. - dvaapůlnásobek limitu - dnes v poledne

STŘEDNÍ ČECHY - Mrtvou řekou je Labe v úseku od Kolína po Nymburk, shodují se tamní rybáři. Kyanid, který minulý týden unikl z chemičky v Kolíně, totiž podle nich nespíš zahubil všechny ryby. Až po Mělník jich zahynulo podle dosavadních odhadů toho, co bylo možné vidět, asi devět tun.

Rybáři navíc nevylučují, že mrtví jsou také raci a škeble, tedy živočichové, kteří se do Labe vrátili teprve v posledních letech. Obáváme se toho, že zejména úsek Labe kolem Poděbrad a Nymburka může být otráven téměř ze 100 %, uvedl jednatel středočeského Českého rybářského svazu Pavel Horáček. Část mrtvých ryb je navíc podle rybářů stále přimrzlá k ledu nebo jejich těla zůstávají pod ledem a některá zřejmě leží i u dna. Mrtvých jich tak teoreticky může být až několik set tun. Škody bude muset vyčíslit soudní znalec, na něhož se rybáři chtějí obrátit. Odhaduje se ale, že se mohou vyšplhat až na dva miliony korun.

V úterý odpoledne ještě ryby umíraly v obci Obříství u Mělníka. Podle vedoucího životního prostředí Městského úřadu v Mělníku Ctirada Mikeše, to byly ale poslední křeče těžce zkoušené řeky. Kyanidy vážně narušily ekosystém v Labi a podle Mikeše bude trvat dlouhé roky, než se život do řeky vrátí. Ryby lze nasadit zpátky, ale u škeblí a ostatních živočichů to není tak jednoduché.

Podle rybářů zarybnění postiženého úseku Labe stálo v roce 2005 asi 1,5 milionu korun. Nové zarybnění bude ovšem komplikovanější a zřejmě výrazně dražší, protože při havárii zahynuly i vzácnější původní druhy ryb, které lze nahradit s většími obtížemi. Podle rybářů otrávil v Labi nejméně devět tun ryb, většinou cejny velké, v menší míře také kapry, amury, parmy a tolstolobiky. Konečné škody bude možné ale upřesnit až po zimě, protože mnohé uhynulé ryby zatím zůstávají pod ledem. Pro nás je obrovským problémem zarybnění původními druhy ryby, to znamená cejn, plotice, cejnek malý, candát. To jsou ryby, které běžně na trhu neseženeme a obzvláště je neseženeme v tak obrovském množství, v jakém uhynuly. Tam je narušená teď celá věková struktura těchto ryb, a to pro nás bude největší problém, který náklady na zarybnění zvýší několikanásobně, uvedl Horáček.

Kyanid unikl technickou závadou na čidle v odpadní jámě z Lučebních závodů Draslovka v Kolíně. Firmě za to hrozí pokuta až 10 milionů korun. Její vedení už jednalo s rybáři o náhradě škody, ale ani jedna strana ji zatím neupřesnila. Podle rybářů se ale jeví výše navržené kompenzace jako adekvátní.

Draslovka oficiálně informovala o havárii středočeský krajský úřad, avšak to, že se tak stalo až včera, považuje hejtman Petr Bendl (ODS) za skandální. Budeme trvat na tom, aby okolnosti havárie byly důsledně prošetřeny a viník potrestán, uvedl hejtman. Středočeští radní také rozhodli, že pošlou rybářům na odstraňování škod 200 000 Kč.

Rozbory prokázaly pokles koncentrace v Labi

Množství kyanidu v Labi postupně klesá. Vyplývá to z výsledků rozborů vzorků vody, kterou vodohospodáři z řeky odebrali ve středu. Např. v Mělníku již klesla koncentrace pod limit, postupně klesá množství jedovatých látek také na dalších místech. Např. v Dolních Beřkovicích na Mělnicku při středečních odběrech byla koncentrace 22 mikrogramů na litr. Norma na výskyt toxického kyanidu je 10 mikrogramů na litr. Pozitivní vliv na koncentrace má naředění labské vody zvýšeným přítokem z Vltavy. Podle vodohospodářů byly včera maximální hodnoty dosaženy v Roudnici nad Labem a Litoměřicích, v dalších hodinách začnou postupně klesat. Kyanidem znečištěná voda dotekla v noci na včerejšek do Ústí nad Labem. Předpokládáme, že maximální množství kyanidu, kolem 25 mikrogramů na litr, bude v Labi v Ústí dosaženo v pátek ráno, o šest hodin později by maximální množství ve vodě mělo být v Děčíně, předpovídal havarijní technik Povodí Labe Karel Dostál.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů