Pátek, 26. dubna 2024

ČAP: Kalamity letos způsobily více škod než při povodních 2002

ČAP: Kalamity letos způsobily více škod než při povodních 2002
Tuzemské pojišťovny zaznamenaly v první polovině roku nebývalé množství škod způsobených živelními kalamitami. Počet nahlášených pojistných událostí koncem června přesáhl 95.000, což je o 13.000 více, než byl počet škod při katastrofických povodních v roce 2002. Celkovou hodnotu škod způsobených živelními kalamitami pojišťovny odhadují na 3,3 miliardy Kč. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven.

Česko letos zasáhlo hned několik živelních pohrom za sebou. Tuhá a dlouhá zima, podle odborníků nejsilnější za posledních 30 let, přinesla téměř 59.000 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu. Následné prudké tání sněhu bylo příčinou březnových povodní. Po nich přišly v květnu a červnu záplavy z přívalových dešťů. Pojišťovnám bylo nahlášeno dohromady 25.000 těchto škod. Četné vichřice a krupobití způsobily přes 11.000 škod.

Vzhledem k charakteru škod, které byly rozloženy do delšího období, byla pouze malá část z nich uhrazena zajistiteli. Většinu nákladů tak na rozdíl od povodní v roce 2002 nyní nesou samotné pojišťovny, uvedl předseda sekce pojištění majetku ČAP Michael Neuwirth. Odborníci také upozorňují na to, že budou-li se letos zaznamenané extrémní hydrometeorologické jevy dlouhodobě opakovat, bude to mít ve střednědobém horizontu vliv na sazby v majetkovém pojištění.

Pracovníci pojišťoven již podle ČAP drtivou většinu nahlášených škod vyšetřili a vyplácejí postiženým náhrady. Tam, kde o to klienti odůvodněně požádali, vyplatily pojišťovny i zálohu.

Přestože je horké léto, každým týdnem ještě v hlášeních klientského servisu České pojišťovny přibývají škody způsobené tíhou a sesuvem sněhu. Jen ve druhém červencovém týdnu to prý byly přes tři stovky škod. "Jde zřejmě o chataře a chalupáře, kteří teprve když přijíždějí do svého druhého domova na dovolenou, objeví zimní škody," míní vrchní ředitel likvidace pojistných událostí z neživotního pojištění Marek Orawski.

Zatím poslední záplavy po přívalových deštích byly podle něj charakteristické tím, že v mnoha místech republiky zasáhly i objekty, které byly daleko od vodních toků a jejichž majitele by nikdy nenapadlo, že by mohly být zaplaveny. "Tady je vidět, jak příroda dokáže být nevyzpytatelná," poznamenal Orawski.

Letošní živelní kalamity přinesly i několik zajímavostí. Například vylitím řek Moravy, Dyje a Kyjovky v jejich soutoku byly zaplaveny ozimé plodiny. Na malém prostoru ještě dnes stojí voda a v ní se uhnízdily divoké husy s housaty, která se v porostech trav díky nedostupnosti člověka mohla nerušeně vylíhnout. Povodeň tak paradoxně pomohla místní fauně.

http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů