Pátek, 26. dubna 2024

Požáry v přírodě o prodlouženém víkendu potrápily Liberecký kraj

Požáry v přírodě o prodlouženém víkendu potrápily Liberecký kraj

Již od pátečního odpoledne začal stoupat počet požárů ve volné přírodě v Libereckém kraji. Teplé a slunečné počasí bez dešťových srážek a lidská nedbalost dopomohly ke vzniku celkem 21 požárů trávy a lesního porostu v průběhu 4 uplynulých dní. Jednalo se převážně o požáry menšího rozsahu, které nezpůsobily větší škody.

4 požáry v přírodě vznikly na území okresu Liberec převážně ve Frýdlantském výběžku, 2 na území okresu Jablonec nad Nisou a další 4 na území okresu Semily. Nejhorší situace byla na území okresu Česká Lípa, kde operační středisko HZS Libereckého kraje zaznamenalo 11 požárů v přírodě.

Zatím nejrozsáhlejším požárem v přírodě v letošním roce byl páteční požár na vrchu Plešivec v Krkonoších, který si vyžádal nasazení více než 50 hasičů ze 3 profesionálních a z 5 dobrovolných jednotek, 11 cisternových vozů, vrtulníku Policie ČR se závěsným vakem a další požární techniky. Poslední místa požáru byla dohašena až po 21 hodinách od nahlášení.

Od začátku září v našem kraji jednotky požární ochrany zasahovaly u podobných požárů už v 57 případech. Pro srovnání v loňském roce hasiči hasili v září 56 požárů v přírodě a v roce 2007 pouze 15.


Info: HZS Libereckého kraje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů