Pátek, 29. března 2024

Na Luční boudě hořel odpad v čističce odpadních vod

Na Luční boudě hořel odpad v čističce odpadních vod

V úterý 26. ledna 2010 po půl osmé večer byl na operační středisko hasičů ohlášen požár v technickém podlaží Luční boudy v Peci pod Sněžkou v Krkonoších. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči z Pece pod Sněžkou, Horního Maršova a Svobody nad Úpou. Následně byla na místo povolána ještě jednotka dobrovolných hasičů ze Špindlerova Mlýna.

Luční bouda se nachází v těžko přístupném místě pro těžkou hasičskou techniku. Ještě před příjezdem hasičů do Pece pod Sněžkou zajistilo místní Obvodní oddělení Policie ČR rolby a sněžné skútry nejen místních chatařů, ale také Horské služby. Hasiči tak museli nechat mobilní techniku v centru Pece pod Sněžkou, naložit čerpadla a další vybavení a dostat se k místu události rolbami a na skútrech.

Po příjezdu hasičů na místo určení bylo zjištěno, že došlo k požáru hořlavého komunálního odpadu, který byl skladován v prostoru čističky odpadních vod v technickém podlaží Luční boudy. Ta se nachází na opačné straně než ubytovací prostory pro hosty, kteří nebyli nijak ohroženi. Hasiči měli ztížený zásah kvůli nízkým teplotám, které na místě dosahovaly až -20 stupňů Celsia. Vodu na uhašení čerpali z nedalekého prameniště Bílého Labe za použití plovoucího čerpadla.

Ještě před příjezdem jednotek se požár pokoušela uhasit obsluha kotelny pomocí vodních a práškových hasicích přístrojů, ale požár nakonec lokalizovali před půl desátou večer zasahující hasiči. Celý prostor byl následně odvětrán pomocí přetlakové ventilace. Po celou dobu museli hasiči v zakouřeném prostoru zasahovat v dýchacích přístrojích. Pokud by se požár rozšířil na další části objektu, tak by s největší pravděpodobností kvůli nedostatku hasebních prostředků (hlavně vody) vyhořela celá Luční bouda.

Požár zničil kalovou nádrž, elektrickou instalaci a poškodil nádrž na čištění vody. Šetřením na místě bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost obsluhy kotelny, která do prostoru čistírny odpadních vod sypala popel z kotelny. Působením povrchové teploty popela došlo ke vznícení komunálního odpadu. Přímá škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 300 tisíc korun, uchráněné hodnotí činí 3 miliony korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů