Pátek, 26. dubna 2024

Ropná skvrna ohrožuje tři americké státy

Ropná skvrna ohrožuje tři americké státy

Z plošiny uniká mnohem více ropy, než úřady tušily: 5 tisíc barelů denně. Skvrna ohrožuje pobřeží tří amerických států, dorazit může už dnes.

Američané slyší čím dál víc špatných zpráv o obří ropné skvrně u pobřeží Mexického zálivu. Boj s rozlévající se ropou je zatím marný a lidé se připravují na krizovou variantu.

Skvrna nejspíš už dnes zasáhne pobřeží Louisiany, ohroženy jsou i části Texasu a Mississippi se známými turistickými plážemi.

Podle odhadu amerických záchranářů denně uniká až 5000 barelů (tj. 800 tisíc litrů) ropy, tedy nikoli tisíc, jak odhadovali doposud. Pokus uzavřít únik z vrtu v hloubce asi 1500 metrů se navíc nezdařil.

Bude-li únik tímto tempem pokračovat, do dvou měsíců se rozsahem vyrovná největší ropné havárii v americké historii, ztroskotání tankeru Exxon Valdez.

"Jediné, co se s touto situací dá srovnat, byly hořící kuvajtské ropné vrty (po válce v roce 1991, pozn. red.)," řekl stanici BBC Mike Miller, šéf kanadské firmy specializující se na boj s ropnými haváriemi. "Jestli to takto půjde dál, i Exxon Valdez vybledne."

Kontroverzní těžba

S vážností situace byl obeznámen i prezident Barack Obama, který nedávno podpořil plán částečného rozšíření těžby u pobřeží Mexického zálivu, v rámci debaty o energetice a klimatických změnách.

Obama tak učinil po dlouhodobé kritice ze strany opozičních republikánů, kteří měli rozšíření těžby v pobřežních vodách mezi hlavními body své kampaně.

O rizicích se však Američané nyní přesvědčují. Těžební plošina Deepwater Horizon z dosud neupřesněných příčin explodovala 20. dubna a po dvoudenním požáru se potopila do moře. V okamžiku neštěstí na ní bylo 126 dělníků, z nichž 11 se stále nepodařilo najít.

Co Američané slyší od záchranářů, navíc neskýtá velké naděje.

Ropa totiž neuniká z jednoho, nýbrž zřejmě už ze tří míst a pokusy zastavit únik v hloubce 1,5 kilometru pomocí podmořských robotů byly doposud neúspěšné.

"Kontrolovaný požár"

Vzniklá skvrna měla podle agentury Retuers do včerejška rozlohu zhruba stošedesát na padesát kilometrů.

Britská ropná společnost BP označila nové odhady o pětinásobně vyšším rozsahu úniku ropy za nadnesené, ale americké úřady s trvají na svém.

"Není to přesné, ale rozhodli jsme se tento odhad (5000 uniklých barelů denně) používat," reagovala na kritiku BP kontraadmirálka Mary Landryová z pobřežní stráže USA.

Firma BP, jejíž pověst je kvůli havárii ohrožena, nyní vydává na záchranné práce kolem šesti milionů dolarů denně.

Na moři bojuje s ropnou skvrnou asi pět desítek lodí s nornými stěnami a se speciálními chemikáliemi, které mají ropu rozpustit.

"Rozsah záchranných prací je skutečně bezprecedentní jak pro BP, tak v celém ropném průmyslu," uvedl včera ředitel BP Tony Hayward.

Firma včera také uskutečnila pokus část skvrny zapálit na místě vzdáleném asi 50 kilometrů od ústí řeky Mississippi. "Kontrolovaný požár" ale podle expertů rovněž škodí přírodě a nemůže být dlouhodobým řešením, tím je pouze zastavení zdroje úniku ropy.

Nepříznivý vítr

Proto BP včera začala hloubit nový vrt v blízkosti starého, s jehož pomocí chtějí těžaři vpravit do ložiska speciální kapalinu, která by zabránila dalšímu unikání ropy. Problém je, že vybudování nového vrtu potrvá nejméně dva měsíce.

Vítr však žene ropu blíž k pobřeží a meteorologové odhadují, že ho může zasáhnout již dnes v noci. Stát Louisiana už požádal o nouzovou pomoc.

"Dopad může být opravdu značný. Mokřiny (tvořící pobřeží Louisiany, pozn. red.) jsou velmi citlivé a zároveň se velmi obtížně čistí," řekl stanici ABC ekolog Michael Ziccardi.


Největší ropné katastrofy

Mazut u Španělska
19. listopadu 2002 - Přes tisíc kilometrů zpustošeného atlantického pobřeží Španělska, Francie a Portugalska za sebou nechala havárie tankeru Prestige u severozápadního pobřeží Španělska. Z lodi vyteklo na 64 tisíc tun mazutu.

Exxon Valdez
24. března 1989 - Přes 1300 kilometrů aljašského pobřeží bylo znečištěno po ztroskotání amerického tankeru Exxon Valdez, z něhož do moře vyteklo přes 40 tisíc tun ropy. Jde o dosud největší ekologickou námořní katastrofu v historii USA.

Saddámova pomsta
Leden 1991 - Za války v Perském zálivu vypustil Irák do moře přibližně 1,5 milionu tun ropy z tankerů, ropných terminálů v Kuvajtu a těžebních plošin. Ropná skvrna pokryla plochu nejméně 600 km2 a zamořila asi 560 až 800 kilometrů pobřeží.


Ropná havárie
Z poškozeného vrtu těžební plošiny Deepwater Horizon, která se minulý čtvrtek po dvoudenním požáru potopila, uniká do Mexického zálivu každý den asi 800 tisíc litrů ropy. Britská ropná společnost BP, jež vrt spravuje, se pokouší únik zastavit.

plosina
Požár
Obrovská skvrna je důsledkem havárie na plošině Deepwater Horizon (na snímku z 21. dubna), na níž 20. dubna došlo z neznámých důvodů k explozi; celá plošina se potopila o dva dny později.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů