Pátek, 26. dubna 2024

USA se děsí: dno kolem vrtu praská

Mexický záliv. Boj s ropnou skvrnou pokračuje

USA se děsí: dno kolem vrtu praská

Američané se bojí poškození dna Mexického zálivu, BP to popírá. BP má povoleno nechat kryt nad vrtem uzavřený dalších 24 hodin.

Drobné úniky plynu ze dna v okolí čerstvě uzavřeného havarovaného vrtu společnosti BP v Mexickém zálivu opět děsí vládu Spojených států i kapitálové trhy. Tlak uvnitř zablokovaného vrtu by mohl způsobit trhliny v jeho okolí a otevřít ropě a zemnímu plynu novou cestu do amerických pobřežních vod.

Šéf amerického Spojeného velení pro katastrofu ropné plošiny Deepwater Horizon bývalý admirál Thad Allen si v dopise zaslaném vedení BP vyžádal okamžité prošetření nové hrozby a připravení akčního plánu na její odvrácení. "Jsme rádi, že do Mexického zálivu v současnosti neutíká žádná ropa. Musíme ale zajistit, že nevzniknou nezvratné škody, které by mohly způsobit nekontrolované úniky z více míst na mořském dně," oznámil Allen svou prioritu.

Na kapitálovém trhu se nová nejistota včera projevila poklesem ceny akcií BP o dalších pět procent, napsal britský deník Financial Times.

Otevřít, či neotevřít?

BP dostala včera 24 hodin na to, aby přesvědčila tým amerických kontrolorů o bezpečnosti nejnovějšího uzávěru havárie.

"Žádné problémy zatím nevidíme. Pokračujeme hezky den po dni," ohlásil velitel operačního týmu BP Doug Suttles po prvním rychlém průzkumu na dně zálivu. Objevené plyny podle něj nejsou uhlovodíky unikající z vrtu.

V případě, že se podezření na porušení dna prokáže, požadují Američané okamžité znovuotevření vrtu. Ropa by pak byla odčerpávána do lodí na hladině až do chvíle, kdy se podaří únik úplně zastavit pomocí bočních vrtů. K tomu by mělo podle BP dojít v půlce srpna.

BP se ale otevírání vrtu nelíbí a Suttles varoval, že pokud se fungující zátka odstraní, bude trvat tři dny, než bude možné připojit k vrtu hadice pro odsávání ropy na povrch. Mezitím by ropa opět tryskala do moře plnou silou.

"Obnovovat proudění ropy do Mexického zálivu samozřejmě nechceme, pokud to nebude nutné," prohlásil Suttles. BP se chce nad dalším případným znečišťováním amerických vod zříci zodpovědnosti.

Kritici BP ale vystoupili s podezřením, že se společnost bojí odčerpávání ropy z jiného důvodu.

"Pokud by havarovaný vrt zůstal uzavřen až do doby, než bude dokončena práce na pomocných vrtech, tak se možná nikdy nedozvíme, kolik ropy do zálivu skutečně unikalo. BP, která trvale podhodnocuje sílu úniku, by se vyhnula placení miliard dolarů na kompenzacích," varoval americký poslanec Ed Markey.

Přípravy na bitvu

Zastavení úniku ropy už BP přišlo na 3,9 miliardy dolarů (76,5 miliardy korun), čelí ale také 307 žalobám. Většinu z nich podali podnikatelé ze států nejvíc postižených katastrofou za ušlé zisky.

První kolo v právní bitvě začne už tento měsíc ve státě Idaho, kde má panel soudců rozhodovat, u kterého soudního dvora budou procesy probíhat.

"Kde budou procesy probíhat, jak budou rychlé, jestli budou soudci nakloněni žalobě, či obhajobě, to vše může mít obrovský dopad na výslednou hodnotu kompenzací," vysvětlil pro Financial Times profesor Univerzitní školy práva Rogera Williamse David Logan.

BP si v přípravě na soudní bitvu najala sedm špičkových britských a amerických právních firem.

Tento měsíc se také první ropná společnost rozhodla přesunout svou těžební plošinu plošinu z oblasti Mexického zálivu kvůli moratoriu americké vlády na těžbu na moři.

Podle včerejší zprávy profesora Josepha Masona z Louisianské Státní univerzity přijde moratorium Spojené státy na 2,7 miliardy dolarů na ušlých ziscích. Až 2,1 miliardy dolarů z toho připadá na státy, kterým ropná skvrna už zničila pobřeží.


Ropná skvrna

Následky na léta
Ropa do Mexického zálivu vytékala téměř tři měsíce od 20. dubna. Surovina zasáhla americké pobřeží od Texasu po Floridu a způsobila nejhorší ekologickou havárii v dějinách Spojených států. S dlouhodobými následky se zřejmě budou Američané potýkat ještě řadu let.


Hlavní problém nejsou jen dopady ropné skvrny na fyzické zdraví, ale i na duševní zdraví.
L. Palinkas, antropolog

Cena

3,9 mld
dolarů společnost BP zatím vynaložila na odstraňování následků havárie a slíbila založit fond na likvidaci škod, kam v vloží s s americkou vládou 20 miliard dolarů

AUTOR: Jakub Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů