Úterý, 16. dubna 2024

Katastrofa je šance k výdělku, tvrdí banky

Katastrofa je šance k výdělku, tvrdí banky

Je jedna z nejničivějších ekologických katastrof v historii lidstva pro jejího viníka - tedy ropnou společnost BP - počátkem konce? Nikoli. Tedy alespoň podle analytiků a burzovních investorů. Většina z nich totiž teď tvrdí, že na katastrofě se dá vydělat. A to jednoduše tak, že si nakoupíte akcie BP.

Podle agentury Bloomberg se k vývoji akcií ropné firmy vyjádřilo za poslední měsíc 26 významných bank a makléřských společností. Z nich 18 radí akcie BP nakupovat, šest váhá a doporučuje je držet na účtu, tedy nekupovat, ale ani neprodávat. Pouhé dvě firmy potom doporučují cenné papíry BP prodat.

A to přesto, že včera BP oznámila nejvyšší čtvrtletní ztrátu v britské historii. Za druhý kvartál prodělala 17,2 miliardy dolarů. A to především kvůli nákladům spojeným právě s obří ropnou skvrnou sužující pobřeží Mexického zálivu. Do rezerv na pokrytí škod totiž firma převede 32 miliard dolarů. Aby měla na zaplacení škod, navíc ještě prodá majetek za dalších 30 miliard.

To všechno pro BP nijak pozitivně nevyznívá. Jenže řada ekonomů tvrdí, že situace není pro firmu vůbec špatná. "Když se na to podíváme jako celek: BP představila plán, jak se chce se škodami vypořádat, vyměnila šéfa a zveřejnila všechny zlé zprávy - jako je výše nákladů - které by měly investorům vadit. Proto doporučujeme akcie BP nakupovat," sdělil včera HN londýnský analytik nizozemské ING Bank Jason Kenney.

Podobný názor má i analytik dánské Saxo Bank Christian Blaabjerg. "Z dlouhodobého hlediska BP věříme. Ze dvou důvodů. Prvním je to, že firma nezkrachuje. Je to čtvrtá nejziskovější společnost na světě, což znamená, že je velmi pravděpodobné, že bude schopná pokrýt náklady na čištění a všechny náhrady škod, pokuty a soudní náklady, zvláště když tyto náklady budou rozloženy na dobu více let," tvrdí Blaabjerg.

Nebýt škod, ve druhém čtvrtletí by se zisk BP zvýšil o víc než 70 procent na pět miliard dolarů. S takovými zisky by se jeho celkový letošní výdělek mohl blížit ke dvaceti miliardám ročně.

"Druhým důvodem potom je, že akcie jsou neobyčejně levné," tvrdí Blaabjerg. Cena akcií ropné firmy se od dvacátého dubna, kdy explodovala ropná plošina v Mexickém zálivu, propadla o 55 procent. V posledních dnech sice poměrně výrazně povyrostly, přesto jsou pořád o víc než třetinu levnější než před výbuchem. Jedna akcie stojí 38 dolarů.

Ostatně nebylo by to poprvé, co se některá firma z podobných potíží rychle vzpamatovala, investoři po několika letech na její problémy zapomněli a vyhnali cenu akcí vzhůru. Příkladem může být třeba farmaceutická firma Merck. Ta v roce 2004 musela stáhnout svůj přípravek proti artróze, o kterém se zjistilo, že zvyšuje náchylnost pacientů k infarktu.

Původní spekulace mluvily o tom, že škoda bude až 50 miliard eur. Akcie se náhle zřítily z 45 dolarů na 26 dolarů za akcii. Nakonec však firma musela zaplatit "jen" pět miliard a vyhrála téměř všechny spory, které se dostaly před soud. Během několika let poté ceny jejích akcií vystoupaly nad 60 dolarů za jednu.

"To je jedna z nejlepších analogií s případem BP. I tady byly akcie sraženy panikou, ale nakonec se bez problémů dostanou zase nahoru," říká známý investor a novinový a televizní komentátor Whitney Tilson.

AUTOR: Jan Sochor
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů