Pátek, 26. dubna 2024

Rusko kvůli požárům zastavilo export obilí

Vzhledem ke smogu, hustému dýmu a přetrvávajícímu vedru umírá v Moskvě denně na 700 lidí.

Rusko kvůli požárům zastavilo export obilí

Ruská metropole Moskva se včera znovu ponořila do hustého dýmu z požárů rašelinišť v okolí města. Ruské úřady oznámily, že se jim podařilo omezit počet požárů zuřících v okolí jaderného střediska Sarov asi 500 kilometrů východně od Moskvy. Rozsah požárů se celkově zmenšuje.

Vzhledem ke katastrofálním požárům a suchu zastavilo včera Rusko export obilí, jak již dříve ohlásilo. Značnou část úrody zničil oheň. Zákaz exportu obilí platí do konce prosince. Rusko patří k největším vývozcům pšenice na světě. Ruská výzkumná organizace SovEcon očekává, že letošní sklizeň pšenice se může propadnout o téměř třetinu na 43,5 milionu tun.

Šéf ruské jaderné agentury Rosatom Sergej Kirijenko v sobotu řekl, že zkontroloval zónu kolem Sarova obklopeného lesy. "Jaderné ani radioaktivní riziko tu není, ani žádná větší ekologická hrozba," prohlásil. Šéf Rosatomu zdůraznil, že jaderné středisko bude zcela mimo nebezpečí až po vydatných a dlouhých deštích, a přiznal, že radioaktivní materiál a výbušniny byly z centra dvakrát odvezeny.

V celém Rusku zuří nyní 498 požárů na ploše 53 500 hektarů, zatímco v sobotu to bylo ještě 56 000 hektarů. Jak uvedl prezident Dmitrij Medveděv, konec národní katastrofy není v dohledu. Vzhledem ke smogu a vedru v Moskvě nyní denně umírá na 700 lidí. Mnozí lidé si stěžují na silné bolesti hlavy a nevolnost. Statisíce Moskvanů město opustily. Moskevský vzduch nyní obsahuje 1,3krát více škodlivin, než je přípustné.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů