Čtvrtek, 25. dubna 2024

Web píšící o požárech umlčeli

Web píšící o požárech umlčeli

Internetová stránka správy ruských lesů, která před deseti dny informovala veřejnost o požárech v brjanských lesích znečištěných po havárii v černobylské jaderné elektrárně v roce 1986, byla uzavřena, prý z technických důvodů.

Podle včerejšího vydání listu Kommersant se tak ale stalo na pokyn ministra pro mimořádné situace. Ruští ekologové hovoří o cenzuře; stránka lesů podle nich podávala o požárech přesnější zprávy než úřady. Ministerstvo pro mimořádné situace včera ujistilo, že v černobylské oblasti žádné požáry nejsou a také jinde se jejich rozsah snižuje.

"Šéf ministerstva pro mimořádné situace Sergej Šojgu v pátek vyzval ministerstvo vnitra, aby se 'vypořádalo' s webem, na kterém se objevila 'lživá informace o požárech v místech znečištěných černobylskou havárií v Brjanské oblasti'.

Hned po ministrově vyjádření stránku zavřeli 'kvůli technickým pracím' a od neděle je zcela nedostupná," konstatoval Kommersant. Web ještě 6. srpna informoval, že v lesích zasažených po Černobylu zuří 28 požárů na ploše 269 hektarů. Ekologové nepochybují, že stránka byla uzavřena na pokyn ministerstva pro mimořádné situace, které se prý snaží zamaskovat skutečný rozsah pohromy. Odpovědnost za uzavření stránky dosud na sebe žádný úřad nevzal.

Hned po zveřejnění informace o požárech v "černobylských" lesích hlavní sanitární lékař ministerstva zdravotnictví Gennadij Oniščenko uklidňoval, že v daných oblastech je "úroveň radiace jako na Rudém náměstí v Moskvě."

Ministerstvo pro mimořádné situace včera sdělilo, že v posledních 24 hodinách se podařilo snížit rozsah požárů v zemi o 15 procent, stále je však kolem 500 ohňů, především v západním Rusku sužovaném vedry. Záchranáři očekávají, že v boji proti požárům napomůže blížící se deštivé počasí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů