Čtvrtek, 25. dubna 2024

Co jsem napsal a jak to četli duhoví

Co jsem napsal a jak to četli duhoví

Redakce iDnes mě umluvila, abych k nim psal svůj blog, že se tam lze vyjadřovat lehce ke všemu možnému. Pochopil jsem, že to je jiný žánr než novinový článek, tak tam občas napíšu něco o svých cestách, pivě, médiích. Asi jsem to pochopil špatně.

HN otiskly reakci Vojtěcha Koteckého na můj blog o mediálním třeštění kolem vrtu Deep Horizon. Redakce se nenamáhá zveřejnit odkaz a čtenář se dočte jen překrouceniny Koteckého. Můj blog byl o médiích a o proporcích. Po světě se dějí hrůzy, které se týkají bytí tisíců lidí. Ropná havárie je věc nepříjemná. Ale po několik měsíců byla světovou mediální bombou číslo jedna. Je to přiměřené? Psal jsem, že nikoli a že na té nepřiměřenosti leckdo vydělává. A co z mého blogového postřehu vyvozuje Kotecký?

"Ropnou skvrnu vyrobila média, aby nám vybrala peněženky, napsal na svém blogu Ladislav Jakl." Nic takového jsem nepsal. Média ropnou skvrnu vyrobit nemohla, jen přehnat její obraz. A nepsal jsem, že zrovna média nám chtějí vybrat peněženky. Zájmových skupin, které se mohou přiživit, je mnohem víc.

"Tři týdny trvalo stovkám mediálních štábů, než našly prvního zamaštěného ptáka, píše Jakl. Ve skutečnosti těch ptáků je 5981, z toho 4080 mrtvých." Aha. Já myslel, že první pták je vždy jeden. Nepsal jsem o celkovém počtu ptáků zasažených ropou, ale o tom, jak v tu chvíli v nejsledovanější oblasti světa trvalo štábům týdny, než vyfotily prvního postiženého ptáka, a že jeho fotka byla dlouho jediná, kterou jako obraz zkázy nabízely všechny agentury.

"Ekonomové očekávají, že místní turistika přijde o 23 miliard dolarů." Jiní ekonomové očekávají, že to nebude ani tisícina. Je jasné, že sugesce přestřelených nákladů vyhovuje těm, co se ve věci angažují. Dnes se v oblasti loví krevety, koupe se prezident Obama a odhady škod, počítající s několika ztracenými sezonami, jsou neudržitelné.

"Ropa je přírodní produkt... Na mnoha místech mořského dna i souše prosakuje ropa... takže speciálně pro Ladislava Jakla: únik bezmála 800 milionů litrů soustředěný v jediném místě nadělá, ehm, větší škody než prosakování malých množství nafty..." Píšu já, ehm, o tom, co udělá větší či menší škody? Není tedy pravdou, že ropa je přírodní a že prosakuje? A odkdy se měří na litry a ne na tuny či barely?

"Jakl má také vlastní teorii o příčinách: ropnou skvrnu vykonstruovaly mediální korporace, aby prodaly noviny." O mediálních korporacích jsem nenapsal. Pouze si myslím, že za kampaněmi je dobré vidět reálné zájmy.

"Jakl přestal radikálně hájit světový kapitalismus a začal si paranoidně vymýšlet globální konspirace." O konspiraci jsem nepsal. K prosazování zájmů mediálními kampaněmi není třeba žádná konspirace.

"Ať si píše, co se mu zachce. Až bude soukromou osobou." Do té doby nesmím psát blogy?

"Ředitel politického odboru KPR ale není komik na volné noze." Takže blogy smějí psát jen komici na volné noze. Nebo chce Kotecký jen urážet?

"Svůj článek pověsil na web v úterý po 11 dopoledne, tedy patrně coby vysoký státní úředník ve své kanceláři." Blog jsem napsal o víkendu. Pověsit ho na web trvá minutu. Tu jsem si napracoval. Tento text ale píši v pracovní době. Protože polemizovat s mediálními útoky k mé práci patří.

Ladislav Jakl
Autor je tajemníkem prezidenta republiky

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů