Sobota, 27. dubna 2024

Most kritizuje Unipetrol za pozdní informace o úniku čpavku

Most kritizuje Unipetrol za pozdní informace o úniku čpavku

Vedení mostecké radnice je nespokojené, jak ji Unipetrol RPA v pondělí informoval o úniku čpavku v areálu společnosti v Záluží u Mostu. Náměstkyně primátora Hana Jeníčková dnes novinářům řekla, že město nejspíše příští týden svolá bezpečností radu, kde se bude záležitostí zabývat. Představitelé města tvrdí, že špatné informace o haváriích v litvínovské chemičce nejsou žádnou výjimkou. Společnost kritiku odmítá.

Vedení mosteckého magistrátu vadí, že se o úniku dozvědělo téměř hodinu poté, co se stal. Jeníčková uvedla, že podle záznamu o nehodě čpavek unikl v 7:54, ona se prý první informace, že se něco děje, dozvěděla kolem 8:30, když jí volal ředitel dopravního podniku, že museli zastavit dopravu mezi Mostem a Litvínovem. V tu dobu prý nic nevěděl ani primátor, ani člověk, který má krizové situace na magistrátu na starosti. První informace z chemičky na město dorazila údajně až v 8:41.

Náměstek primátora Luboš Pitín uvedl, že město by potřebovalo podobnou informaci okamžitě, zvláště když unikne jedovatá látka. "Když se něco podobného stane v 7:54, město by informaci o tom mělo mít v 7:55," prohlásil. Dodal, že se nehody samozřejmě stát mohou, protože v nich často hraje roli lidský faktor, ale nutná je proto dobrá komunikace.

Mluvčí Unipetrolu RPA Blanka Růžičková jakékoli nařčení o pozdním informování odmítla. Uvedla, že o havárii bylo okamžitě informováno krajské operační středisko a poté hasiči z Mostu a Litvínova. V 8:15 podle ní informaci dostal dopravní podnik a v 8:31 radnice. Podle ní informace, které společnost sdělila, byly nad rámec toho, co jí předpisy ukládají. Dodala, že ve chvíli nehody se firma snažila hlavně o to zajistit bezpečí lidí a únik, což se povedlo. Uvedla, že Unipetrol je připravený diskutovat o tom, jak informování pro příště zlepšit.

Podle předběžných údajů v areálu chemičky uniklo 100 až 300 litrů čpavku. Látka se nedostala mimo areál podniku, únik zlikvidovali hasiči. Za nehodu prý může zaměstnanec externí firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů