Pátek, 19. dubna 2024

U Louisiany vybuchla další ropná plošina

Požár se sice podařilo uhasit, na hladině se ale vytvořila ropná skvrna. Podle postižené firmy byly vrty pod plošinou v době havárie uzavřené.

U Louisiany vybuchla další ropná plošina

Jen asi 130 kilometrů od pobřeží americké Louisiany explodovala včera těžební plošina nezávislé ropné společnosti společnosti Mariner Energy.

Plošina, která podle vyjádření americké pobřežní stráže právě nevyráběla žádné ropné produkty, začala po explozi hořet a uniklo z ní do moře zatím blíže neurčené množství ropy. Požár se sice podařilo uhasit, do uzávěrky tohoto vydání se však ropná skvrna rozlila do vzdálenosti 1,5 kilometru od plošiny.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs jen pár hodin po havárii oznámil, že úřady jsou připraveny proti případnému znečištění moře nasadit veškerou dostupnou techniku. Té je v Louisianě dostatek zejména kvůli tomu, že odsud pobřežní stráž v uplynulých měsících řídila zásah proti obří ropné skvrně z vadného vrtu společnosti BP.

Postižená firma Mariner Energy tvrdí, že všech sedm vrtů na mořském dně pod plošinou bylo uzavřených. Do moře tak údajně unikla pouze uskladněná ropa.

Před přerušením těžebních prací kvůli údržbě byla průměrná denní produkce této plošiny 290 tisíc krychlových metrů zemního plynu a 220 tisíc litrů ropy.

V okamžiku exploze, jejíž příčina zatím není známa, provádělo na plošině údržbu 13 dělníků. Všichni až na jednoho z neštěstí vyvázli bez zranění. Podle televizní stanice CNN se zachránili skokem do moře, odkud je pak vylovila pobřežní stráž.

"Nosí speciální oděv, který je ve vodě chrání," vysvětlil televizi MSNBC člen pobřežní stráže John Edwards.

K havárii došlo asi 300 kilometrů na jihozápad od místa, kde letos v dubnu výbuch na těžební plošině Deepwater Horizon společnosti BP odstartoval nejhorší civilní ropnou havárii v dějinách.

Plošina provozovaná BP vybuchla u pobřeží Louisiany letos 20. dubna. Po dvou dnech se poškozené zařízení potopilo a poškodilo přitom hlubokomořský vrt, který byl krátce před výbuchem vyhlouben. Do moře z něj pak vyteklo nejméně 800 milionů litrů suroviny, která způsobila největší ekologické škody právě na pobřeží Louisiany.

Poškozený hlubokomořský vrt se po řadě neúspěšných pokusů podařilo technikům BP uzavřít až v srpnu.

Ropa v reakci na postup hurikánu Earl a výbuch plošiny rychle obnovila růst. Americká WTI vystoupila na 75 dolarů za barel.

Aktuální zpravodajství najdete na www.zahranicni.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů