Čtvrtek, 18. dubna 2024

BP svaluje vinu za havárii na jiné

V sázce je výše pokuty za největší americkou ropnou havárii. Za katastrofu podle BP mohla série technických chyb a lidských selhání.

BP svaluje vinu za havárii na jiné

Ropná společnost BP naznačila, na čem hodlá stavět svou obranu proti očekávané pokutě a žádostem o odškodnění za následky havárie vrtné plošiny Deepwater Horizon, po níž unikly miliony tun ropy do Mexického zálivu. Podle vlastního vyšetřování BP odpovědnost za katastrofu nesou i subdodavatelské firmy, především Halliburton a Transocean.

Zpráva o 193 stranách, kterou včera představila BP, sice nezachází do přílišných podrobností, ale jednoznačně poukazuje na podíl Halliburtonu, který měl zajistit cementování vrtu, a Transoceanu, který měl na starosti vrtnou plošinu.

"Abychom to řekli jasně, cementování bylo uděláno špatně," prohlásil šéf BP Tony Hayward, který již dříve ohlásil svou rezignaci.

Kromě chybného vyhodnocení tlakových testů vrtu je za klíčové označováno několik dalších okolností: vrcholek vrtu byl špatně zacementován, technikům trvalo 40 minut, než zaregistrovali únik ropy a zemního plynu, a konečně vysoce výbušná unikající směs se dostala skrze ventilaci až do nitra plošiny.

Z frází vyčuhuje cíl

Již dříve představitelé amerických úřadů obvinili vedení BP, že nevěnovalo problémům bezpečnosti dostatek pozornosti a že se soustředilo hlavně na úspory. Ropná společnost přiznává, že "mylně vyhodnotila" výsledky testů, z nichž mohla vyčíst riziko exploze.

Ještě pět dní před výbuchem, který zavinil smrt 11 lidí a způsobil ekologickou katastrofu velkého rozsahu, jeden z inženýrů Halliburtonu upozorňoval těžařskou společnost na důsledky špatného cementování vrtu. Bez ohledu na jeho varování BP pokračovala v práci. Inženýr 16. dubna, tedy čtyři dny před explozí, zaslal kolegům e-mail: "Nemá to význam, je to vyřízená záležitost."

BP ve své včerejší zprávě založené na vlastním vyšetřování zdůrazňuje, že za katastrofou z Mexického zálivu je souběh mnoha okolností.

"Tragédii vrtu nezavinil jediný faktor, ale spíše série zahrnující selhání na různých stranách," uvádí BP ve své zprávě. Tvrdí, že "rozhodování více společností pracovních týmů" přispělo k nehodě, která vznikla " z komplexní a vzájemně provázené série selhání".

BP zároveň formulovala 25 doporučení, která by měla zajistit, aby se dubnová katastrofa neopakovala.

"Budeme do bezpečnosti investovat, kolik bude třeba," ujišťoval nový šéf BP Bob Dudley.

Byzantinský jazyk zprávy má zřetelný cíl: rozmělnit odpovědnost za katastrofu, za kterou BP hrozí miliardové pokuty a výplaty odškodného.

Rozhodující bude, zda se ropné společnosti podaří vyvrátit obvinění, že se dopustila "velkého zanedbání". Potom by podle amerických zákonů maximální výše pokuty mohla dosáhnout pěti miliard dolarů (asi sto miliard korun). Naopak, při velkém zanedbání se sankce může vyšplhat až na 21 miliard dolarů (420 miliard korun).

Hra o odškodnění

Už v srpnu se objevily zprávy, že BP žadatelům o kompenzaci nabízí, že přijme jejich stížnosti, ale pod podmínkou, že nebudou proti společnosti podnikat žádné další kroky.

Deník New York Times s odvoláním na dokumenty advokátů spravujících fondy, do kterých BP již vložila 20 miliard dolarů (400 miliard korun), uvedl, že firma žadatelům o odškodnění tvrdí, že pokud se nevzdají dalších nároků, žádné peníze nedostanou.

Podobný přístup zažili i žadatelé o odškodnění po obětech z 11. září 2001 z newyorského World Trade Center. I tehdy byli pozůstalí stavěni před volbu dohodnout se a vzdát se dalších nároků, anebo riskovat vleklé soudní procesy bez jistoty konečného výsledku.

Na začátku září BP oznámila, že až dosud ji katastrofa v Mexickém zálivu stála osm miliard dolarů (160 miliard korun). Tato suma zahrnuje náklady na operace určené k zachycování ropy na moři i na pobřeží, práce na záchranných vrtech, které vedly zastavení úniku ropy, a peníze již vyplacené federálním úřadům i jednotlivým státům. Tento odhad představuje dvakrát větší sumu, než kterou BP uváděla v červenci.

Obvinění dalších firem ze spoluzodpovědnosti za havárii BP pomohlo. Akcie firmy do včerejška klesaly, po zveřejnění vyšetřování šla cena akcií opět nahoru.


Kde vidí příčiny BP

Špatný beton
Betonová ucpávka vrtu byla provedena špatně, proto ropa začala unikat mimo potrubí.

Podceněné testy
Nebral se ohled na tlakové zkoušky, které vykazovaly nepříznivé výsledky.

Časová prodleva
Zaměstnancům společnosti Transocean trvalo 40 minut, než zaregistrovali, že ve vrtu se objevilo neobvyklé množství ropy a zemního plynu.

Plyn si našel jinou cestu
Unikající plyn se dostal až do ventilace na vrtné plošině, kde pak explodoval.

Vadná záklopka
Selhala klíčová součást systému, pojistná záklopka na vrtu, která měla vrt v případě nehody automaticky uzavřít.

20 mld.

Na odškodnění a pokuty BP vytvořila fond, do kterého slíbila dát 20 miliard dolarů (400 miliard korun).

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů