Čtvrtek, 28. března 2024

Zdraví má přednost před byznysem

Evropský parlament projednává směrnici která má pomoci ochránit obyvatele před úniky nebezpečných látek. Havárie chemičky v italském Seveso, i další podobné případy, zůstávají pro část europoslanců dodnes mementem.

Zdraví má přednost před byznysem

Brusel 15. června 2011 - Boj o konečnou podobu směrnice o kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek (SEVESO) probíhá v těchto dnech v Evropském parlamentu. Podle části europoslanců by nový předpis měl rozšířit především práva veřejnosti na informace o skutečném rozsahu a okolnostech případné havárie, a zlepšit tak ochranu obyvatel. V předložené podobě ale směrnice místo dotčených obyvatel chrání spíše zájmy průmyslu.
"Příliš mnoho pozornosti se věnuje tomu, jak a čím budou takzvaně postiženy podniky. Jako by všichni zapomněli, že podstatné je to, jak mohou být postiženi obyvatelé. Cílem směrnice je přece odstranit ohrožení zdraví, ne ochrana investic v chemickém průmyslu," říká k návrhu český poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc (S&D). Podle Poce je navíc velmi nebezpečná snaha některých europoslanců vyčlenit ze směrnice právo veřejnosti na úplné informace o potenciálních hrozbách.
"Nechápu, proč zpravodaj z pravicové strany, opět zamýšlí omezit právo veřejnosti na informace. Jsou-li obyvatelé byť potenciálně ohroženi, musí mít právo o tom vědět. Musí vědět co je kolem nich a jaká z toho plynou rizika. Účast veřejnosti se musí zlepšit, ne zhoršit. Jedině veřejnost může tlačit na svou bezpečnost, místní nebo regionální zastupitelé na to nestačí, i o tom je zkušenost z řady havárií včetně Fukušimy," říká europoslanec Poc. V minulosti se totiž opakovaně ukázalo, že nejhorší důsledky měly právě ty havárie, kde obyvatelé okolních měst neměli předem dostatek potřebných informací. Samotná směrnice v této souvislosti zmiňuje například tragické události v Sevesu, Bhopalu, Schweizerhalle, Eschende nebo Toulouse.
Podle poslance evropského parlamentu Poce je ale přijetí nové legislativy pro obyvatele České republiky i dalších členských států nezbytné. "Máme v EU ročně ca 30 havárií tohoto druhu a není vhodné to podceňovat. Je přece úplně jedno, kolik podniků je v SEVESO zahrnuto, je potřeba uvážit kolik lidí je ohroženo. Výjimky pro jakékoli sklady včetně meziskladů na nádražích nebo kdekoli jinde nebo produktovody či ropné plošiny nejsou ospravedlnitelné, pokud tam může vzniknout havárie,"
Projednávaná směrnice o kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek, označována také jako SEVESO III, navazuje na předchozí dvě právní normy Evropské unie, které vznikly v důsledku tragické havárie chemičky v italském městě Seveso nedaleko Milána v roce 1976. Při té unikly do ovzduší zhruba dva kilogramy dioxinu, které zamořily široké okolí a na následky otravy onemocnělo několik stovek lidí. A to především v důsledku skutečnosti, že firma obsah dioxinu v uniklých plynech přiznala až více než dva týdny po samotné havárii.
Více informací:
Vladislav Podracký, tel.: +420 603 815 770, E-mail: vladislav.podracky@seznam.cz


RNDr. Pavel Poc
Poslanec Evropského parlamentu za ČSSD
Člen výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), člen delegace ve Výboru pro parlamentární spolupráci EU-Rusko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů