Pátek, 19. dubna 2024

Brazílie chce po Chevronu za únik ropy 10,6 miliardy USD

Brazílie chce po Chevronu za únik ropy 10,6 miliardy USD

Brazílie podala žalobu na americkou ropnou společnost Chevron a provozovatele ropných plošin Transocean Ltd. kvůli škodám na životním prostředí způsobeným listopadovým únikem ropy do moře. Federální prokuratura požaduje po firmách jako náhradu škod 10,6 miliardy USD (209,5 miliardy Kč).

Civilní žaloba podaná ve státe Rio de Janeiro rovněž požaduje, aby oběma firmám bylo pozastaveno povolení k činnosti v Brazílii. Podle žalobce během vyšetřování vyšlo najevo, že firmy Chevron a Transocean nebyly schopné zvládnout únik ropy, což dokazuje, že měly nedostatky v plánování a řízení ochrany životního prostředí.
K úniku ropy došlo na počátku minulého měsíce na podmořském vrtu provozovaném Chevronem v Atlantiku asi 370 kilometrů od brazilského pobřeží. Do moře postupně uniklo téměř 3000 barelů (480.000 litrů) ropy. Chevron již dostal za únik pokutu 28 milionů USD od brazilského ministerstva pro životní prostředí.

Zástupci Chevronu i firmy Transocean uvedli, že ještě neobdrželi písemné oznámení o žalobě. Chevron převzal plnou zodpovědnost za únik, napsaly agentury AP a Reuters.

Nejhorší ropnou havárii Brazílie zažila v roce 1975, kdy z iráckého tankeru uniklo na pobřeží poblíž Ria de Janeiro zhruba 30 milionů litrů ropy. Proslavené místní pláže pak musely být uzavřeny na tři týdny.

Nejhorší civilní ropná havárie v dějinách se stala loni v Mexickém zálivu. Po výbuchu těžební plošiny provozované společností BP unikala ropa z poškozeného vrtu tři měsíce a do moře se dostalo na 800 milionů litrů suroviny. Vlastníkem těžební plošiny, která pro BP ropný vrt hloubila, byla firma Transocean.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů