Pátek, 26. dubna 2024

BP zaplatí škody z prodeje majetku

BP zaplatí škody z prodeje majetku

Ropný koncern bude splácet vyrovnání celkem pět let. Největší pokuta hrozí firmě za porušení zákona na ochranu vod.

Sumu 4,5 miliardy dolarů, které musí nyní zaplatit americkým úřadům, pokryje ropná společnost BP z fondu, který už několik let vytváří. Zatím na něm shromáždila 38,1 miliardy dolarů. Plynuly do něj peníze zejména z prodeje majetku, například rafinerie Carson v Kalifornii, kterou nově získá americká rafinérská společnost Tesoro.

Jen v letošním roce společnost prodala majetek za 30 miliard dolarů, část z toho putovalo do zmíněného fondu. Do konce roku chce odprodat další aktiva za 8 miliard.

Lepší obrana u žalob

Včera společnost BP oznámila, že do fondu "přiložila" dalších 3,85 miliardy dolarů. Z nich zřejmě zaplatí i vyrovnání, na kterém se včera dohodla s americkými úřady. Na jeho základě BP pošle během pěti let 4 miliardy dolarů americkému ministerstvu spravedlnosti a dalších 525 milionů pak během tří let americké komisi pro cenné papíry (SEC).

"Omlouváme se za roli, kterou jsme sehráli v této nehodě. Jak ukazuje vyrovnání s americkou vládou, převzali jsme odpovědnost za naše kroky," sdělil výkonný ředitel BP Bob Dudley. Havárie, které které došlo v dubnu 2010, si vyžádala 11 lidských životů. Do moře uniklo 4,9 milionu barelů ropy

"Domníváme se, že vyrovnání bylo v nejlepším zájmu společnosti i jejích akcionářů," uvedl předseda správní rady BP Carl-Henric Svanberg. Podle něj to ropnému obru umožní efektivně se bránit i u dalších civilních žalob.

Hrozba dalších pokut

Není to poprvé, co BP vyjednává s americkým ministerstvem spravedlnosti o vyrovnání. Například v roce 2007 zaplatila 373 milionů dolarů, a to v souvislosti s výbuchem rafinerie v Texasu, únikem ropy z ropovodu na Aljašce a manipulací na trhu s propanem.

Vyrovnání ale nepřinese definitivní tečku za největší ekologickou havárií v dějinách. BP totiž v současné době čelí i žalobě za porušení zákona na ochranu vod. V případě kladného rozhodnutí soudu bude muset BP zaplatit 1100 až 4300 dolarů za každý barel uniklé ropy, napsal list The New York Times. To by podle analytika Petera Huttona znamenalo, že BP by mohla zaplatit další pokutu až 21 miliard dolarů.

Do vyrovnání nejsou navíc zahrnuty ani další požadavky jednotlivců či civilní žaloby od federálních a místních úřadů žádajících odškodné. Soud v této záležitosti začne až v únoru příštího roku.

Britský koncern dosáhl významného vyrovnání v březnu letošního roku. Tehdy se dohodl na mimosoudní dohodě s právníky zastupujícími zájmy zhruba sta tisíc žalujících od rybářů po majitele hotelů, kteří žádali proplatit ekonomické škody a zdravotní újmy. Vyrovnání BP přišlo na 7,8 miliardy dolarů.

Účet spojený s havárií tak neustále roste. Na zmírnění ekologických škod a vyčištění pobřeží celkově vynaložila 14 miliard dolarů. Dalších 16 miliard dolarů zaplatí či slíbila zaplatit na odškodném.

BP nyní vede spory s dalšími společnostmi, se kterými na těžbě v Mexickém zálivu spolupracovala. Podle koncernu by náklady spojené s únikem ropy měla nést i dodavatelská firma Halliburton a provozovatel plošiny Transocean.

Peníze na pokrytí škod

38,1 MILIARDY

dolarů si dala stranou společnost BP na škody a na závazky vyplývající z havárie v Mexickém zálivu. Nyní k této částce dodá ropný koncern dodatečných 3,85 miliardy dolarů.

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů