Pátek, 26. dubna 2024

Útlum hluku i v hotových budovách

Převratným vynálezem je konverze zvukových vln na malé množství tepelné energie. Nová technologie dokáže eliminovat až devadesát procent zvuku.

Útlum hluku i v hotových budovách

Tlumení hluku v budovách i obytných domech patří organicky do podmínek životního prostředí.

ŠIROKÉ POUŽITÍ

Nevadská firma Green Glue Company nabízí nový systém ochrany proti hluku jako ekologicky příznivou a nákladově zajímavou alternativu pro každý obytný nebo komerční objekt. Výrobky tohoto druhu umožňují zabudování účinné zvukové izolace do projektů i hotových staveb. Systém je uživatelsky nezávadný, výrobky neobsahují téměř žádné těkavé organické sloučeniny a nevyžadují pro instalaci speciální znalosti nebo školení. Firma vypracovala způsoby, jak zlepšit podmínky nežádoucího přenosu zvuku i v hotových stavbách. Uvedené prostředky jsou nejen účinné, ale i prostorově nenáročné, takže jejich aplikace znamená jen nepatrnou ztrátu prostoru dosavadních místností.

ČTYŘI SLOŽKY

Prostředky protihlukové zábrany sestávají ze čtyř složek protihlukového materiálu, a to speciálního lepidla Green Glue, upevňovacích svorek, těsnění a pásek pro připojení k nosné konstrukci. Pokud jsou tyto protihlukové prostředky aplikovány systematicky při projektu, snižují podstatně přenos hluku mezi jednotlivými místnostmi.

Tato technologie využitá jako ucelený systém je schopná při snižování hladiny hluku dosáhnout útlumu až 30 dB nebo více, což fyziologicky znamená blokování kolem 97 % hluku.

Nový výrobek tvoří vysoce elastická hmota speciálního složení, která tlumí hluk konverzí zvukových vln na malá množství tepelné energie. Při zabudování mezi dvě překližkové stěny nebo panely příček či ostatní použité stavební materiály snižuje Green Glue přenos hluku zpravidla o 90 procent nebo i více, a to i v nízkých frekvencích zvukového spektra, které často vzdorují protihlukovým opatřením.

Speciální hmota ke zvukovému utěsnění se dodává v tubách, které umožňují snadnou aplikaci přímým vytlačováním nebo za pomoci tlakových pistolí. Tento výrobek slouží k ucpávání štěrbin, mezer a trhlin ve stěnách a stropech, čímž se omezí průnik hluku.

PRAKTICKÉ OPATŘENÍ

Pokud se speciální hmota ve složení nazvaném Noiseproofing Compound Glue použije ve vrstvě mezi dvě desky příček suché stavby, překližky nebo podobného stavebního materiálu, sníží se přenos hluku do sousední místnosti až o 90 %. Praktické jsou rovněž svorky, které se nabízejí pro snadno instalovatelný systém mechanického oddělení dvou stran určité stěny. Separace pomáhá ke snížení hluku tím, že se umožní nezávislé chvění jedné strany stěny oproti druhé. Svorky se mohou použít samostatně, ale v kombinaci s Green Noise Compound se dá snížit hluk o více než 95 %. Páska s označením Joist Tape tlumí kročejový hluk ve stropech a působí i jako tepelná izolace. Účinná je i na hranách nebo na rozhraní mezi dvěma různými materiály. Ukázalo se, že zabraňuje také nežádoucí rezonanci v případě, že sousedící materiály nebo tělesa určitého tvaru mají stejnou nebo téměř stejnou vlastní frekvenci kmitání.

AUTOR: Ing. Vlastimil Šorm

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů