Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo ruší povolený vyšší hluk u pražského okruhu

Ministerstvo ruší povolený vyšší hluk u pražského okruhu

Stavba pražského okruhu se může výrazně protáhnout. V Běchovicích a Suchdole umožnili hygienici stavbu silnice v blízkosti domů, přestože přesahovala povolenou hranici hluku. Ministerstvo zdravotnictví nyní jejich rozhodnutí ruší.

Pražská hygienická stanice povolila v Běchovicích výstavbu dálničního obchvatu Prahy, přestože dálnice měla vést v blízkosti 120 obytných domů. Hygienici v Běchovicích vyhlásili tzv. ochranné hlukové pásmo, ve kterém se limity nemusí dodržovat. Obyvatelé by tak byli vystaveni nadměrnému hluku.

Ministerstvo zdravotnictví však hlukové pásmo zrušilo, protože odporuje právním předpisům. "Ze strany Hygienické stanice hlavního města Prahy, respektive orgánů ochrany zdraví, nelze místo protihlukových opatření požadovat ochranné hlukové pásmo," píše se ve stanovisku ministerstva.

Obdobný problém zatím řeší ministerstvo zdravotnictví v Suchdole. V tomto případě však překvapivě ochranné pásmo nezrušilo, přestože i zde dochází k nadměrné hlukové zátěži. "Není přece možné na jedné křižovatce hlukové pásmo povolit a na druhé nepovolit," diví se suchdolský starosta Petr Hejl.

Nakonec však ministerstvo svůj postoj zřejmě přece jen změní. "V Suchdole se problém týká menšího počtu lidí. Jedná se jen o čtyři domy. Případ má nyní na starosti komise zřízená přímo paní ministryní. S největší pravděpodobností dojde i v tomto případě ke zrušení ochranného hlukového pásma," řekl Deníku Referendum zdroj z ministerstva zdravotnictví.

Kvůli "hlukové kauze" nakonec může dokončení pražského okruhu nabrat několikaletý skluz. Běchovice a Suchdol se totiž kvůli hluku odvolaly proti územnímu rozhodnutí magistrátu. Chtějí dosáhnout toho, aby se trasa obchvatu vedla jinudy.

Nekonzistentní rozhodování hygieny se nelíbí ani ombudsmanovi. Po ministerstvu zdravotnictví nyní požaduje, aby vydalo všem svým podřízeným úřadům metodický pokyn, kterým by se nezákonným rozhodnutím předešlo.

Úřad ombudsmana zároveň požádal ministerstvo zdravotnictví, aby vydalo obecnou směrnici pro případy, kdy "akustická studie u plánované stavby předpokládá překročení hygienických limitů hluku v chráněných prostorech stanovených zákonem o ochraně veřejného zdraví, nelze místo realizace protihlukových opatření požadovat vyhlášení ochranného hlukového pásma," uvedla Kancelář veřejného ochránce práv.

www.denikreferendum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů